Ashdown najavio potpuno ujedinjenja Mostara

MEĐUNARODNA zajednica će ustrajati na potpunoj provedbi novog Statuta grada Mostara kojim je predviđeno ujedinjenje grada, izjavio je u srijedu u Mostaru Visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown. On je početkom ove godine nametnuo novi Statut za Mostar, kojim se predviđa ukidanje podjela grada na hrvatski i bošnjački.

Ashdown se sastao s novoizabranim mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem koji je na tu dužnost za naredno četverogodišnje razdoblje izabran u utorak.

Bešlić je prvi poslijeratni zajednički gradonačelnik Mostara. Po novom (Ashdownovom) Statutu na temelju kojeg je Bešlić i izabran, ukinuta je dužnost dogradonačelnika. Na dužnosti gradonačelnika i dogradonačelnika do sada su se svakih godinu dana smjenjivali Hrvat i Bošnjak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ashdown je obećao da će se zauzeti za uvrštavanje Staroga mosta stare gradske jezgre Mostara u UNESO-ovu svjetsku baštinu kulturnih znamenitosti.

Odgovarajući na novinarska pitanja Ashdown je izrazio žaljenje što se "neki elementi Republike Srpske opiru reformi policijskih snaga u BiH". Čelnici Republike Srpske su više puta rekli da se protive ukidanju Ministarstva unutarnjih polova tog entiteta, dok međunarodni dužnosnici i dužnosnici iz Federacije BiH zagovaraju ujedinjenje policijskih snaga u BiH.

Očekuje se da će Ashdown u četvrtak objaviti mjere protiv onih koji se protive reformi policijskih snaga u BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara