Ashdown nametnuo zakon o državljanstvu BiH

VISOKI predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown nametnuo je u ponedjeljak Zakon o državljanstvu BiH čime je produljio prijelazno razdoblje na deset godina za zaključivanje bilateralnih ugovora o dvojnom državljanstvu.

Zastupnički dom Parlamenta BiH koji je izglasovao zakon zatražio je od Ashdowna da nametne Zakon o državljanstvu jer još nije uspostavljen državni Dom naroda koji ga je također morao potvrditi. Taj je zakon posebno značajno za bosanskohercegovačke Hrvate koji u najvećem broju koriste dodatnu povlasticu državljanstva Republike Hrvatske ali i za mnogobrojne prognanike smještene u zemljama zapadne Europe.

´Bilo bi neodgovorno od mene da nisam djelovao, nanijela bi se velika šteta bosanskohercegovačkim građanima´, rekao je visoki predstavnik na konferenciji za novinare u Sarajevu na kojoj je objavio nametanje Zakona o državljanstvu BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjavajući donošenje svoje odluke visoki predstavnik je rekao da bi u suprotnom više od 100.000 ljudi od 1. siječnja moralo birati kojeg će se državljanstva odreći.

Ashdown je istodobno pozvao bosanskohercegovačke vlasti da što je moguće više liberaliziraju Zakon o državljanstvu jer se postojećim omogućava dvojno državljanstvo samo s državama s kojima su potpisani bilateralni sporazumi.

´Uobičajenija europska i međunarodna praksa danas jest da države ne ograničavaju dvojno državljanstvo na one slučajeve u kojima postoje bilateralni sporazumi s drugom zemljom, nego da dopuštaju da svaki državljanin uživa dvojno državljanstvo ako ispunjava uvjete, bez ograničenja´, rekao je visoki predstavnik. Prema tumačenju britanskog diplomata vlasti BiH trebale bi u sljedećih šest mjeseci prihvatiti takve zakonske izmjene što bi podrazumijevalo i manju izmjenu Ustava BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara