Ashdown objavio nove kazne za Republiku Srpsku

DEVET policijskih i obavještajnih dužnosnika iz reda bosanskih Srba smijenjeno je u četvrtak odlukom Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Paddyja Ashdowna koji je istodobno naložio ukidanje ministarstava obrane Republike Srpske i Federacije BiH kao i uspostavu policijskih struktura na državnoj razini.

Ashdown je novinarima u Sarajevu kazao da je najnovije mjere poduzeo zbog toga što vlasti RS nisu privele niti jednog optuženog za ratne zločine za kojima traga Haaški tribunal a to je opet razlogom ponovljene odluke NATO-a da ne primi BiH u program "Partnerstva za mir".

U sklopu opsežnih sankcija protiv vlasti bosanskih Srba Ashdown je također naložio zatvaranje brojnih objekata Vojske Republike Srpske (VRS) za koje se pretpostavlja da su ih kao sklonište koristili haaški bjegunci poput Ratka Mladića.

"Postoje vjerodostojni dokazi da je VRS ljetos pružila sklonište Ratku Mladiću u svom objektu Veliki Žep kod Han-Pijeska", rekao je Ashdown.

Njegove riječi potvrdio je i zapovjednik EUFOR-a general David Leakey čiji su vojnici u četvrtak ujutro preuzeli nadzor nad tim objektom.

"Neke podzemne tunele i bunkere VRS u Han-Pijesku koristili su optuženi za ratne zločine", kazao je britanski general dodavši da su pripadnici EUFOR-a započeli pretragu i drugih sličnih objekata na teritoriju RS koji će potom biti predani pod nadzor Ministarstva obrane BiH.

Sukladno Ashdownovoj odluci, ministarstva obrane dva entiteta svoje će ovlasti također postupno prenijeti na Ministarstvo obrane BiH a cijeli proces treba biti okončan do kraja 2005. godine.

Visoki predstavnik ostavio je vlastima u Banjoj Luci rok da do travnja te godine poduzmu mjere koje će predstavljati puni dokaz suradnje s Haaškim tribunalom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To uključuje i dodatne smjene osoba za koje se utvrdi da su povezane s masakrom u Srebrenici te stalni nadzor nad poslovanjem javnih poduzeća u RS kako bi se spriječilo da se iz njihovih fondova financiraju optuženi za ratne zločine.

"Ne bude li toga, uslijedit će nove sankcije. Želim upozoriti da u tom slučaju niti jedna opcija neće biti isključena", kazao je Ashdown.

Uz ove institucionalne promjene te smjene, odlukom Visokog predstavnika od četvrtka su zamrznuti i bankovni računi nekoliko opuženih za ratne zločine.

Riječ je o haškim bjeguncima Goranu Hadžiću, Vlastimiru Đorđeviću, Sretenu Lukiću i Vladimiru Lazareviću te o dvojici optuženih koji su već u zatvoru u Scheveningenu - Miroslavu Brali i Ljubiši Beari.

Izvršnom zapovjedi američkog predsjednika Georga Busha br. 13304 njima je zamrznuta i imovina u SAD.

Američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney objavio je zajedno s Ashdownom dodatne mjere kojima vlada Sjedinjenih Država kažnjava Srpsku demokratsku stranku (SDS) i Partiju demokratskog progresa (PDP) - obje članice vladajuće koalicije u BiH i RS.

Dužnosnicima tih dviju stranaka, iz čijih su redova nominalni šef države BiH Borislav Paravac te ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić, zabranjen je ulazak u Ameriku a SDS-u je zamrznuta imovina u SAD dok je američkim građanima i tvrtkama zabranjeno svako poslovanje s tom strankom koju je utemeljio Radovan Karadžić.

Na američku "crnu listu" dospjele su i tvrtke "Zdravo" te "Komotko" registrirane u Srbiji i Crnoj Gori i čiji je direktor Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara