Ashdown od ministara RS traži hitno podatke o Srebrenici

VISOKI predstavnik Paddy Ashdown u utorak je, u odvojenim pismima, upozorio ministre policije i obrane Republike Srpske, Darka Matijaševića i Milovana Stankovića, da Radnoj grupi za Srebrenicu hitno moraju dostaviti tražene podatke o imenima osoba koja su sudjelovale u zločinima počinjenim u Srebrenici srpnja 1995. godine, prenose Nezavisne novine od srijede.

Krajnji rok za dostavu ovoga izvješća istekao je 31. svibnja, a Visoki predstavnik od šefa MUP-a RS Matijaševića zahtijeva da Radnoj grupi za Srebrenicu moraju dostaviti podatke o postrojbama izvan BiH koje su sudjelovale u srebreničkim zločinima.

"To uključuje da se otkrije broj i identitet osoba iz mješovite postrojbe MUP-a nekadašnje Republike Srpske Krajine, MUP-a Srbije i MUP-a Republike Srpske koje su bile u Srebrenici", napisao je Ashdown.

Ashdown je ministru obrane RS Milovanu Stankoviću poslao konačno upozorenje i dao krajnji rok do 15. lipnja da objasni koje korake je do sada poduzelo njegovo ministarstvo obrane u svezi dostavljanja traženih podataka Radnoj grupi za Srebrenicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U pismu koje je Visoki predstavnik 20. travnja uputio premijeru RS Peri Bukejloviću precizirane su mjere koje se moraju poduzeti da bi se identificirale i procesuirale sve osobe koje su sudjelovale u zločinu u Srebrenici. Ashdown je tada izrazio zabrinutost činjenicom da je rad Radne grupe za Srebrenicu bio ometan nedostatkom pune suradnje Ministarstva obrane i MUP-a RS, koji nije dostavio detaljne podatke o nekoliko stotina osoba koje su se nalazile u Srebrenici u srpnju 1995. godine pod izravnom ili neizravnom nadležnosti Republike Srpske.

"Umjesto da dostavi spisak pripadnika Vojske Republike Srpske koji su sudjelovali u događajima u Srebrenici, Ministarstvo obrane je Radnoj grupi za Srebrenicu dostavilo spisak s imenima 25.000 osoba koje su bile razmještene u područje Srebrenice u srpnju 1995. godine, a da pri tome nije navelo koje su od tih osoba bile u sastavu postrojbi koje su sudjelovale u zločinu", naveo je Aashdown u tom pismu.

Zbog toga je visoki predstavnik u pismu od 20. travnja tražio od premijera Bukejlovića da MUP RS Radnoj grupi do 31. svibnja dostavi podatke koji nedostaju, da utvrdi razloge za neadekvatan odgovor Vojske RS, da kompletira spisak imena (sadašnji broj je 892) osoba koje se povezuju sa zločinom, a koje su trenutno zaposlene u institucijama BiH ili Republike Srpske i da cjelovit spisak dostavi tužiteljstvu BiH i Haškom tribunalu.

Završavajući to pismo visoki predstavnik je podsjetio predsjednika Vlade Bukejlovića na iznimnu važnost zadatka Radne grupe za Srebrenicu.

"Mandat Radne grupe je mandat Vlade Republike Srpske, a posebno predsjednika Vlade. Očekujem od Vas i vaše vlade da uzmete učešće u tome i date svoju punu potporu", napisao je Ashdown.Ž
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara