Ashdown odredio osam načela za preustroj Mostara

VIŠI zamjenik visokog međunarodnog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Gerhard Enver Schroembgens uručio je članovima Povjerenstva za izradu statuta Mostara pismo visokog predstavnika Paddya Ashdowna u kojemu je sadržano osam načela na temelju kojih će to povjerenstvo obaviti preustroj grada, objavljeno je u srijedu iz mostarskog ureda OHR-a.

Schroembgens je u sinoć nazočio prvoj sjednici Povjerenstva za izradu gradskog statuta. Povjerenstvo, čije je utemeljenje predložio visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown sastavljeno, je od devet predstavnika sva tri konstitutivna naroda i ostalih.

Ashdownovim načelima definira se nepromjenjivost sadašnjih granica Mostara te očekuje uspostava jedinstvene i brojčano manje gradske uprave s ukidanjem postojećih paralelizama. Sastav Gradske uprave uređuje se po popisu pučanstva iz 1991., definira se jedinstven proračun kao i mehanizmi njegova ostvarivanja. Mostar bi imao jednu skupštinu i takav izborni sustav prema kojemu bi se birali zastupnici iz sva tri konstitutivna naroda te predstavnici ostalih iz svih dijelova grada. Ashdown među osam načela navodi i načelo odgovornosti te osiguranje mehanizama zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda.

Njemački diplomat Schroembgens izjavio je nakon prvog sastanka kako očekuje da Povjerenstvo "radi za Mostar i da postigne dobre rezultate". "Mi se nadamo da će povjerenstvo obaviti profesionalan i nepristran posao imajući u vidu isključivo dobrobit građana Mostara", rekao je viši zamjenik visokog predstavnika u BiH.

SDP-ov član Povjerenstva za izradu statuta grada Mostara odbio je doći na prvu sjednicu zbog čega je OHR upozorio tu stranku da konstruktivno sudjeluje u njegovu radu. Glasnogovornica OHR-a Avis Beneš rekla je da je OHR uputio dopis SDP-u tražeći od te stranke da "preispita svoja stajališta" ističući da je budućnost Mostara važnija od političkih igara. U suprotnom nagovijestila je mogućnost popune mjesta SDP-ova člana Povjerenstva drugim potencijalnim kandidatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povjerenstvo za izradu mostarskog statuta trebalo bi posao završiti do kraja srpnja i tad bi se prijedlog novog statuta trebao dostaviti Gradskom vijeću na prihvaćanje. Njihova prva sjednica u utorak navečer protekla je uz neviđeno osiguranje. Uz domaću policiju pripadnici SFOR-a bili su razmješteni na gotovo sva važnija raskrižja u gradu. Takvo osiguranje nije zabilježeno niti za vrijeme ranijih posjeta visokog predstavnika Paddya Ashdowna.

Donošenjem Stalnog statuta Mostar, čiji je sadašnji ustroj rezultat kompromisa iz washingtonskog sporazuma iz 1994. godine, bio uređen kao i druge gradske sredine u BiH.

Trenutačni ustroj Mostara je neefikasan i skup jer je grad osam godina nakon rata i dalje etnički podijeljen. Mostar koji ima 120.000 stanovnika podijeljen je u šest općina i središnji distrikt po strogo nacionalnim kriterijima na zapadni, većinski hrvatski i istočni, bošnjački dio grada.

(Hina) zk sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara