Ashdown: Promjene Ustava BiH nitko ne može nametnuti

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown rekao je u petak u Banjoj Luci da su eventualne promjene Ustava BiH moguće samo uz dogovor svih triju naroda, dodajući kako to za sada nije prioritet jer su pristupanje BiH Partnerstvu za mir i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU važniji.

"Nadam se da će se uskoro doći na red i pitanje promjene Ustava, ali tomu treba pristupiti tako da se postigne dogovor svih triju naroda. Odluku ne mogu nametnuti ni predstavnici međunarodne zajednice, niti se može nametnuti voljom samo jednog ili dva naroda", kazao je Ashdown.

Nije odgovorio na pitanje hoće li u BiH biti osnovana jedinstvena policija, ali je napomenuo kako je to preporuka međunarodne zajednice

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi o tome ne odlučujemo. Odluku donosi Komisija o restrukturiranju policije, a potvrđuje ju parlament BiH pa će to pitanje ovisiti o njima", rekao je Ashdown.

Visoki predstavnik odbio je komentirati nagađanja o mogućoj smjeni člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića zbog "afere Hercegovačka banka" i rekao je kako "ne zna hoće li se išta u tom smislu dogoditi".

"To pitanje treba postaviti sudu. Ne znam namjerava li sud poduzeti neke mjere. To nije moj posao i ne želim se miješati u poslove Suda", izjavio je Ashdown.

Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown nazočio je u petak otvaranju zgrade Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine koja je smještena u Banjoj Luci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara