ASHDOWN: SARAJEVO PODIJELJEN GRAD, A MOSTAR NIJE

Visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown odbacio je mogućnost da se Mostar i Sarajevo, jedini gradovi u BiH koji se, kako je rekao, kao iznimke spominju u Daytonskom sporazumu, ustroje na jednak način.

"Daytonski sporazum definira Sarajevo kao podijeljen grad i to je gotova stvar", rekao je Ashdown u petak navečer na javnoj tribini u Mostaru aludirajući na entitetsku podjelu Sarajeva između Federacije BiH i Republike Srpske. Po Ashdownovim riječima, "Daytonski sporazum ostavlja Sarajevo u podijeljenom svojstvu za sva vremena, do trenutka do kada se ne promijeni Daytonski sporazum".

"Mostar Daytonski sporazum definira kao jedan grad čija konačna forma tek treba biti odlučena", kazao je Ashdown. Pritom je više puta upozorio kako između mostarskih Hrvata i Bošnjaka nema povjerenja.

Dodao je kako je njemu kao visokom predstavniku dana odgovornost rješavanja pitanja Mostara.

Ashdown je ponovio kako nije optimist da će se političke stranke u Mostaru dogovoriti o preustroju grada do kraja siječnja, do roka kojeg je on odredio kao krajnji za taj dogovor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasivši kako bi nerješavanje preustroja Mostara moglo ugroziti priključenje BiH Europskoj uniji Ashdown je najavio kako će on do kraja siječnja biti prinuđen nametnuti rješenje za taj grad. Nije želio precizirati kakva će biti njegova odluka.

Po Ashdownovim riječima Mostar se Daytonskim sporazumom razlikuje i od Travnika, Bugojna, Tuzle, Banja Luke..., gradova koji se ne spominju u tom sporazumu.

Ashdown je na taj način odbacio brojne zahtjeve osobito iz hrvatskog političko-intelektualnog miljea BiH da se po ugledu na Mostar ustroje i drugi gradovi u BiH.

(Hina) pg br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara