Ashdown: SDA ugrožava reforme u BiH

BOSNA i Heregovina neće ući u program "Partnerstvo za mir" i ugrozit će svoje šanse za približavanje Europskoj uniji ne prihvati li bošnjačka strana do kraja ovog tjedna predloženi plan preustroja obrambenog sustava, upozorio je u ponedjeljak Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Komentirajući odbijanje člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića i njegove Stranke demokratske akcije (SDA) da prihvate nacrt zakona o obrani BiH kojega je tijekom tromjesečnog rada usuglasila posebna stručna skupina, Ashdown je novinarima u Sarajevu kazao kako je "BiH na putu napraviti ogromnu grešku koja bi je mogla vratiti u prošlost".

Ashdown je istaknuo kako je iznimno zabrinut onim što čine "neki ljudi unutar SDA" dodavši kako oni ponuđena rješenja ne razumiju ili ih pak pogrešno interpretriraju.

Stručna skupina kojom je predsjedavao američki diplomat James Locher sačinila je prijedlog zakona o obrani koji po prvi puta nakon Daytona uspostavlja ministarstvo obrane na državnoj razini kao i zajednički glavni stožer a Predsjedništvu BiH daje zapovjedne ovlasti nad vojskom.

Entitetske vojske za sada bi nastavile postojati no vojnici i časnici bi imali iste odore, nosili bi isključivo državna obilježja a prisegu na vjernost polagali državi BiH.

Sulejman Tihić i njegovi stranački suradnici tvrde kako se na ovaj način samo cementiraju postojeće podjele po etničkoj osnovi te da predložene reforme legaliziraju loša rješenja iz Daytona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stajalište je SDA kako je neprihvatljivo da ministar obrane kao i načalnik glavnog stožera oružanih snaga imaju po dva zamjenika jer se na taj način navodno uspostavlja paralelni zapovjedni sustav.

James Locher je novinarima kazao kako predložene reforme naprosto uvažavaju postojeća zakonska rješenja koja, u slučaju Vojske Federacije, izrijekom govore i o njenoj hrvatskoj sastavnici (HVO).

Ashdown je pojasnio kako je točno da za sada ostaju entitetske vojske iako pod nazivom oružanih snaga BiH. "Jedinstvena vojska BiH", kazao je Ashdown, "bit će uspostavljena 2007. godine jer je to uvjet za primanje u punopravno članstvo NATO-a".

U ovom trenutku, kako je pojasnio britanski diplomat, glavni tajnik NATO-a George Robertson veoma je zainteresiran da BiH uđe u "Partnerstvo za mir", možda već krajem ove ili najkasnije početkom 2004. godine no to se neće dogoditi ne bude li usvojen novi zakon o obrani.

"Ovo odbijanje nije se moglo dogoditi u gorem trenutku", ustvrdio je Ashdown. Dođe li u pitanje ovaj projekt to će biti i upozorenje Europskoj uniji da BiH nije u stanju provesti nužne reforme, kazao je Ashdown.

Prema procjenama Ureda Visokog prestavnika za BiH (OHR), Srbija i Crna Gora do kraja godine svakako će ući u "Partnerstvo za mir" i u tom bi slučaju BiH ostala posljednja "crna rupa" na Balkanu potpuno izolirana od euroatlantskih integracija.

Ashdown je bio izričit u tvrdnji kako neće nametnuti predložena zakonska rješenja te da će odgovornost i posljedice za eventualni izostanak reformi morati snositi domaće vlasti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara