Ashdown: Sveučilište u Mostaru neće biti zatvoreno

VISOKI međunarodni predstavnik Paddy Ashdown u ponedjeljak je, tijekom boravka u Mostaru,odbacio mogućnost da bi međunarodna zajednica mogla zatvoriti Sveučilište u tom gradu zbog toga što su nedavno hrvatski ministri u Vijeću ministara BiH bili protiv prijedloga zakona o visokom obrazovanju.

Taj su prijedlog zakona podržali bošnjački i srpski ministri i uputili ga u parlamentarnu proceduru na usvajanje, najkasnije do 7. svibnja ove godine.

Hrvatski ministri u Vijeću ministara usprotivili su se predloženom zakonu jer se njime zagovara reguliranje visokog obrazovanja na entitetskim razinama (Federacije BiH i Republike Srpske), dok oni drže da bi visoko školstvo trebalo urediti na državnoj razini radi zaštite nacionalnih interesa i nacionalne ravnopravnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, jedine visokoškolske ustanove u BiH na hrvatskom jeziku, prošlog se tjedna pobunio protiv predloženog Zakona o visokom obrazovanju u BiH tvrdeći da taj zakonski prijedlog dovodi Sveučilište u Mostaru u neravnopravan položaj u odnosu na ostala sveučilišta u BiH. Studenti su izrazili bojazan da bi novi zakon mogao dovesti u pitanje opstojnosti Sveučilišta u Mostaru i službenu uporabu hrvatskog jezika na njemu.

Ashdown je u ponedjeljak, uoči susreta s predstavnicima studenata, rekao kako su strahovanja studenata mostarskog Sveučilišta neutemeljena. Ashdown je ustvrdio kako predloženi Zakon o visokom obrazovanju u BiH daje jamstva da će i Sveučilište u Mostaru biti zaštićeno.

Ashdown je opetovano upozorio da će BiH izgubiti 42 milijuna dolara pomoći Svjetske banke ukoliko se do 7. svibnja ne usvoji predloženi Zakon o visokom obrazovanju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara