Ashdown: U 2003. pred bih teško razdoblje transformacije

VISOKI međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown u novogodišnjoj je poruci izrazio vjerovanje da u 2003. godini Bosna i Hercegovina kreće prema Europi ali joj predstoji vrlo teško razdoblje u transformiranju gospodarstva koje će biti temeljeno na izvozu, a ne na pomoći međunarodne zajednice.

´U 2003. godini krenut ćemo putem za Europu, kojim su Mađarska i Poljska, kao i ostale zemlje istočne Europe, upravo prošle. Uvjeren sam da Bosna i Hercegovina to može učiniti´, ocijenio je Ashdown u novogodišnjoj poruci građanima Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima prvi dio reformi u oblasti privatizacije bit će ´izazovan i težak´.

´Tempo promjena mora se ubrzati. Bosna i Hercegovina mora vrlo brzo prijeći s gospodarstva koje ovisi o stranoj pomoći na gospodarstvo koja je utemeljeno na izvozu´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Britanski diplomat koji je prošle godine preuzeo mjesto prvog čovjeka međunarodne administracije u BiH dodao je da za ubrzanje privatizacije i stranih ulaganja u 2003. valja donijeti odgovarajuće zakone.

´Mogućnost ekonomske propasti moramo zamijeniti ekonomskom održivošću i boljitkom´, poručio je visoki predstavnik u BiH. Prema njegovim riječima to je moguće ostvariti ukoliko Bosna i Hercegovina uspije otvoriti vrata za ulaganja i poslove u čemu su njezini susjedi do sada bili u prednosti.

Političarima je Ashdown poručio da moraju djelovati brzo u cilju uklanjanja zakona koji sprječavaju otvaranje novih radnih mjesta.

´U 2003. godini, mi imamo sredstva preokrenuti situaciju u Bosni i Hercegovini. Ovoj zemlji ne nedostaje poduzetništva; ovoj zemlji ne nedostaju stručni kadrovi; ovoj zemlje ne nedostaje volja za marljivim radom. Smatram da ovo može biti godina u kojoj će marljivi rad i dobra volja građana BiH biti nagrađeni boljim vremenima´, piše u novogodišnjoj poruci Paddya Ashdowna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara