Ashdown uputio poruku Hrvatima, Srbima i Bošnjacima u BiH

VISOKI međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown u novogodišnjem je obraćanju poručio Hrvatima da se ne brinu za očuvanje identiteta, Srbe je pozvao da više vjeruju u BiH a najbrojnijim Bošnjacima da i drugim narodima omoguće jednaka prava u zajedničkoj državi. Novogodišnja poruka stigla je medijima elektroničkom poštom.

"Nemate se čega bojati u pogledu europskih standarda koji se odnose na obrazovanje - oni ne predstavljaju prijetnju nego su naprotiv jamstvo vaše budućnosti. Isto je i s vladavinom zakona. Kao najmalobrojniji narod u BiH vi imate priliku dobiti više nego itko drugi od nepristrane primjene vladavine zakona. Čuvajte se onih koji to žele osujetiti jer ćete se u budućnosti oslanjati upravo na to načelo", poručio je Ashdown bosanskohercegovačkim Hrvatima.

Umirio je predstavnike Srba navodeći da na kani gasiti Republiku Srpsku.

"Ničija politika nije da se ukine Republika Srpska, ali ona mora poštovati međunarodno pravo i shvatiti da ona nije država nego dio države", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bošnjacima je poručio da će "morati više prihvaćati kompromis od drugih ukoliko žele državu u kojoj se najviše pitaju, ali u kojoj će se i drugi osjećati dovoljno sigurno".

Izrazio je uvjerenje da će 2005. biti godina ozbiljnijeg približavanja NATO-u i Europi.

"Kada sam došao u BiH, rekao sam da ću mjeriti svoj uspjeh time koliko se mogu približiti trenutku kada BiH neće više trebati visokog predstavnika u ovoj formi. To je i dalje moj cilj i vjerujem da je vrijeme za to blizu, ukoliko uspijemo pristupiti NATO-u i Europi", dodao je Ashdown.

On je također ocijenio da je 2004. godina bila uspješna za državu BiH, dodajući da još veći izazovi predstoje najavljujući ustavne promjene.

"Najveći dio struktura vlasti trebao bi biti decentraliziran gdje god je to moguće", rekao je Ashdown. Dodao je da očekuje i premještanje četiriju federalnih ministarstva u Mostar.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara