Aspirin smanjuje rizik od moždane kapi kod žena

NOVE stručne smjernice, koje su izdali američko kardiološko udruženje AHA (American Heart Association) i američko udruženje za moždanu kap ASA (American Stroke Association), navode, da Aspirin može biti koristan za sprječavanje prve moždane kapi kod žena, koje ta bolest ugrožava u tolikoj mjeri, da koristi od liječenja nadilaze moguće rizike njegove uporabe. Smjernice ne preporučaju sličnu uporabu aspirina kod muškaraca.

Smjernice, koje će biti objavljene u lipanjskom broju revije AHA Stroke, ponovno osvjetljavaju ulogu Aspirina kao temelja u krvožilnoj terapiji. Nastavak su grupnih smjernica, koje su  AHA i ASA izdali ove godine i koje preporučaju liječenje s Aspirinom za sprječavanje druge ishemične moždane kapi kod pacijenata, koji su već imali tranzitorni ishemički atak (TIA ili "malu kap").

Naglašavaju značaj Aspirina za smanjivanje rizika od ishemičke moždane kapi, i to za primarnu i za sekundarnu preventivu kod odgovarajućih pacijenata. Svaka odluka o redovitom uzimanja Aspirina za sprječavanje krvožilnih slučajeva, mora biti tek nakon što se pacijent savjetuje s liječnikom.

U SAD-u zbog moždane kapi i drugih oblika krvožilnih bolesti umire skoro dvostruko toliko žena koliko ih umire od svih vrsta raka. Moždana kap zadesi svake godine 40.000 više žena od muškaraca. Više od  60 postotaka smrtnih slučajeva zbog moždane kapi zahvaća žene.

Najgušći oblik moždane kapi je ishemična kap. Procjena je, da uzrokuje 83 % svih moždanih kapi. Ishemična kap nastaje zbog začepljenja jedne od žila, koje mozak opskrbljuju s krvlju. Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) je odobrila redovito uzimanje Aspirina za sprječavanje ishemične kapi kod osoba, koje su već imale ishemičnu kap ili TIA.

Hemoragijska kap, koja nastaje zbog slabosti žila i kao posljedicom pucanjem, i kod koje dolazi do krvarenja u okolno tkivo, predstavlja oko 17 postotaka svih moždanih kapi. Aspirin je kontraindiciran kod svakog, tko je ikad imao hemoragijsku kap ili kakvu drugu ozbiljniju bolest ili smetnju s krvarenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove smjernice ukazuju na veće razumijevanje koristi aspirina kod žena, u onom obliku u kojem je to  pokazala studija WHS (Women’s Health Study). U WHS je aspirin u populaciji skoro 40.000 potpuno zdravih žena smanjio sveukupni rizik od moždane kapi za 17 % i rizik od ishemične kapi za 24 %. Smjernice su u skladu s preporukama, koje je već prije izdala radna skupina za preventivu USPSTF (U. S. Preventive Services Task Force) i koje se zauzimaju za uporabu Aspirina u kardiopreventivi kod osoba, kod kojih je tijekom 10 godina rizik od koronarnih bolesti srca je 6 ili više postotaka.

Nove smjernice se temelje na dokazima, kojih je svake godine sve više i više, i koje podupiru brojne dozvole, kojima je FDA odobrila Aspirin za krvožilne indikacije u različitim dozama. Među tim indikacijama su smanjenje rizika  za srčani infarkt, moždanu kap i smrt kod muškaraca i žena, koji su već imali srčani infarkt ili moždanu kap, a također i smanjenje rizika za smrt kod pacijenata, kod kojih postoji sumnja za srčani infarkt.

Smjernice ne preporučaju uporabu Aspirina za sprječavanje prve moždane kapi kod muškaraca. Unatoč tome postoji obilje dokaza o koristima Aspirina kod muškaraca, posebice za sprječavanje prvog srčanog infarkta. Korisnicima se savjetuje, da nijedan lijek - a to vrijedi također i za Aspirin - ne započinju uzimati ili prestati uzimati, a da se prije toga ne posavjetuju s liječnikom.

“Ukoliko se bojite, da biste mogli biti ugroženi od moždane kapi ili srčanog infarkta, neovisno o tome da li ste muškarac ili žena, morate sa svojim liječnikom razgovarati o uzimanju Aspirina, jer on kod ugroženih osoba uistinu može napraviti čudo,” kazao je dr. Bairey Merz.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara