Asselborn: Pregovori s Hrvatskom će početi 17. ožujka

EUROPSKA unija započet će pristupne pregovore s Hrvatskom 17. ožujka iduće godine bude li zemlja u potpunosti surađivala s Haškim sudom (ICTY), rekao je u utorak u Bruxellesu luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn predstavljajući prioritete luksemburškog predsjedanja Europskom unijom koje započinje 1 siječnja.

Izvješće o toj suradnji pripremit će luksemburško predsjedništvo, pri čemu će biti u kontaktu kako s Hrvatskom tako i s Haškim sudom i njegovom glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte, rekao je luksemburški ministar. Predsjedništvo će o tome izvijestiti Vijeće Europske unije, odnosno ministre vanjskih poslova, koji će potom donijeti odluku, rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Luksemburško predsjedništvo želi da pristupni pregovori s Hrvatskom započnu", rekao je Asselborn, izrazivši uvjerenje da je "Hrvatska svjesna da mora dokazati svoju suradnju s Haagom", prenosi slovenska agencija STA.

Inače, kako javlja STA, proces proširenja visoko je među prioritetima luksemburškog predsjedništva. Asselbron je tako kazao da će sporazumi o pristupu s Bugarskom i Rumunjskom biti potpisani 25. ili 26. travnja na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a. Time će biti završen jedan krug proširenja i započet će drugi, onaj s balkanskim zemljama, rekao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara