Associated Press o Glavašu: Hrvatski parlamentarac pritvoren zbog optužbi za ratni zločin

HRVATSKI opozicijski parlamentarac pritvoren je zbog optužbi da je zapovjedio ubojstvo desetorice srpskih civila tijekom hrvatsko-srpskog rata 1991. godine, piše Associated Press pozivajući se na izvore MUP-a RH.

Branimir Glavaš, koji je do prije dvije godine bio visoki dužnosnik hrvatske vladajuće stranke, odšetao je u utorak navečer do zatvora u Osijeku gradu na istoku Hrvatske, dan nakon što ga je županijski tužitelj optužio za počinjenje ratnih zločina, piše AP.

Agencija navodi kako je Glavaš zanijekao sudjelovanje u zločinima za koje ga se tereti, te je odbio da ga u pritvor privede policija inzistirajući da sam odšeta do zatvora prema kojem se uputio odjeven u svoju generalsku uniformu i praćen desecima svojih pristaša.

U pritvoru se našao u listopadu prošle godine kada je protiv njega pokrenuta istraga, ali je mjesec dana kasnije pušten nakon što su liječnici utvrdili kako je štrajk glađu koji je otpočeo u znak prosvjeda protiv istrage nad njim, ugrozio njegov život.

Osječko tužiteljstvo sada je ponovno zatražilo pritvaranje Glavaša zbog težine kaznenih djela iz optužnice koja ga tereti da je 1991. formirao paravojnu postrojbu u Osijeku, gdje je bio smatran "gospodarem rata", i gdje je zapovjedio članovima postrojbe da privode, muče i ubijaju srpske civile. Tijela desetero žrtava navodno su bačena u lokalnu rijeku (Dravu), sa selotejpom vezanim rukama i ustima, piše agencija.

Pored Glavaša ista optužnica tereti i šest drugih članova postrojbe.

Glavaš je nekada bio gorljivi nacionalist koji je s vremenom stišao svoju retoriku. Prvi je viski hrvatski dužnosnik koji je optužen za zločine počinjene u ratu koji je izbio nakon što se srpska manjina pobunila protiv odcjepljenja Hrvatske od bivše Jugoslavije.

Tijekom 1990-ih je bio član vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, ali ga je prije dvije godine iz stranke izbacio premijer Ivo Sanader.

Od tada je formirao vlastitu stranku koja je prošle godine u Osijeku pobijedila na lokalnim izborima. Također je zadržao svoju parlamentarnu fotelju u kojoj je sjedio kao nezavisni zastupnik, zaključuje se u tekstu AP-a.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara