Astronomi utvrdili mjernu jedinicu za širenje svemira

Astronomi utvrdili mjernu jedinicu za širenje svemira
ASTROFIZIČARI su utvrdili dosad najveću kartu svemira potvrđujući pritom ulogu gravitacije u njegovu stvaranju, a te su rezultate iskoristili za stvaranje mjerne jedinice za širenje svemira.

Daniel Einstein sa sveučilišta Arizona, jedan od znanstvenika iz dvije međunarodne ekipe koje su vodile projekt, izjavio je kako ta otkrića mogu potvrditi da je svemir ravan u širenju i da je nastao valovima koje je izazvao "Veliki prasak".

U toj je velikoj eksploziji svemir nastao prije 14 milijardi godina. Način na koji se galaksije danas šire svemirom odgovaraju valovima s početka, objasnio je Einstein na konferenciji za novinare održane na konferenciji Američkoga društva astronoma u San Diegu.

"Smatramo da je to otkriće značajan dokaz da gravitacija ima veliku ulogu u stvaranju galaksija i gomilanju galaksija koje promatramo danas u svemiru", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ti zvučni valovi ostavili su trag u kozmičkom materijalu koji podsjećaju na radijacije nastale Velikim praskom kada je svemir imao samo 400.000 godina", dodao je taj astrofizičar.

"A sada vidimo odgovarajuće valove u 46.000 galaksija koje promatramo u jednom dijelu svemira promjera oko četiri milijarde svjetlosnih godina", kazao je Einstein.

"Ti su valovi nastali tijekom približno milijun godina dok se svemir nije dovoljno stisnuo da ih zgusne i ono što vidimo sada u zadnjoj karti svemira su njihovi tragovi nekoliko milijardi godina kasnije", kazao je pak astrofizičar Bob Nichol.

Kako smatraju obojica, prostor između svakog od tih tragova valova može se koristiti kao mjera za svemir i njegov ritam širenja.

Dvije ekipe istraživača iz SAD-a, Velike Britanije i Australije su također utvrdile da se galaksije formiraju svakih 500 milijuna svjetlosnih godina, što je točno interval između valova koje su izazvali valovi Velikog praska u prvim danima svemira.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara