Atena: Nove članice potpisale sporazum, EU čelnici o Iraku

DESET novih članica potpisalo je u srijedu navečer sporazum o pristupanju Europskoj uniji (EU), nakon čega su europski čelnici usmjerili pozornost na ulogu EU-a u obnovi poratnog Iraka.

Potpisavši sporazum o proširenju EU-a na zemlje istočne i srednje Europe, čelnici EU-a počeli su usuglašavati stajališta o tome kako Europska unija, zajedno sa Sjedinjenim Državama, može pomoći obnovu ratom razorenog Iraka.

Prvi korak bit će skora uspostava zračnog mosta za prijevoz ranjenih Iračana, osobito djece, na liječenje u Europu.

Nekoliko članica EU-a također je spremno poslati mirovne snage u Irak, rekao je danski premijer Anders Fogh Rasmussen.

Washington je od Danske zatražio da osigura osoblje koji će voditi jedinicu od tri tisuće pripadnika za stabilizaciju prilika u Iraku, a taj zahtjev Danska još razmatra.

I dok je među političarima vladao sklad, policija je nekoliko stotina metara dalje uhitila 106 prosvjednika protiv rata u Iraku.

Britanija, američki saveznik u iračkom ratu, i Francuska, koja mu se oštro protivila, dogovorile su da će iza sebe ostaviti predratne napetosti.

Britanski premijer Tony Blair i francuski predsjednik Jacques Chirac sastali su se "oči u oči" prvi put od izbijanja rata i proveli u prijateljskom razgovoru 20 minuta.

Chirac je rekao da će Pariz, koji je donedavno tražio odlučujuću ulogu UN-a u poratnom Iraku, biti fleksibilan prema američkim i britanskim snagama koje trenutno kontroliraju Irak.

U Ateni je u tijeku svečana večera za sudionike Europske konferencije, neformalnog summita "šire Europe", na kojem će se u četvrtak okupiti čelnici 40-tak europskih zemalja.

Na večeri je i hrvatski premijer Ivica Račan i ministar vanjskih poslova Tonino Picula.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara