Atena: Održan neformalni sastanak Europskog vijeća

SUDIONICI neformalnog sastanka Europskog vijeća suglasili su se u srijedu u Ateni da bi buduća EU trebala biti efikasnija, demokratičnija i transparentnija, ali još uvijek nije postignut konsenzus o tome kako to postići, rekao je grčki premijer Costas Simitis na konferenciji za tisak održanoj nakon sastanka.

Simitis, čija zemlja trenutno predsjeda EU, nije međutim želio odgovoriti na novinarsko pitanje je li na sastanku bilo riječi o stanju u Iraku te jesu li europske zemlje uspjele prevladati diplomatski raskol nastao zbog različitog pristupa iračkoj krizi.

Šefovi država i vlada EU, i po prvi puta, čelnici 10 budućih članica EU uglavnom iz srednje i istočne Europe, razgovarali su na neformalnom summitu s predstavnicima Europske konvencije o institucionalnim reformama Unije.

"Bilo je točaka na kojima smo postigli konsenzus, ali je i bilo točaka u kojima se nismo slagali", rekao je Simitis.

"Suglasili smo se da želimo efikasnu Uniju, a rezultat reformi trebao bi biti brže donošenje odluka te demokratičnija i transparentnija EU", kazao je Simitis.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, predsjednik Konvencije o budućnosti Europe Valery Giscard d Estaing rekao je da najveće neslaganje postoji u dvije točke. "Prvo, trebamo li nastaviti s rotirajućim predsjedništvom EU ili je potrebno uvesti stabilnije predsjedništvo, te kako to napraviti", rekao je Giscard.

On je dodao da je drugo pitanje "kako popunjavati Europsku komisiju". "Trebaju li sve zemlje buduće Europske unije dobiti mjesto u Europskoj komisiji?" upitao se Giscard. On je isto tako rekao da se nada kako će do summita EU u Solunu u lipnju ove godine biti prihvaćen nacrt Sporazuma o europskom ustavu.

"Želimo zamijeniti sve dosadašnje sporazume o EU jednim ustavnim sporazumom koji bi postavio novi ustavni okvir za novu Europsku uniju", rekao je Giscard. "Nadam se da će sporazum biti gotov do summita u Solunu u lipnju ove godine", dodao Giscard.

Kasnije u srijedu u Ateni je predviđeno svečano potpisivanje Sporazuma o pristupanju 10 novih članica EU, uglavnom iz srednje i istočne Europe.

Uoči neformalnog sastanka Europskog vijeća analitičari su najavljivali da će sastankom dominirati teme vezane za stanje u Iraku. Na sastanku su sudjelovali jedan od pokretača rata u Iraku, britanski premijer Tony Blair, te dvojica najprominentnijih protivnika ratne opcije u Iraku - francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder.

(Hina) dv br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara