Atena: Počela svečanost potpisivanja Sporazuma EU i 10 zemalja

PREDSJEDNIK Europskog vijeća, grčki premijer Costas Simitis, otvorio je u srijedu poslijepodne u podnožju atenske akropole svečanost potpisivanja sporazuma o pristupanju deset novih članica Europskoj uniji, istaknuvši da je riječ o "povijesnom trenutku", koji pred Europsku uniju stavlja "nove izazove".

Deset budućih članica uglavnom iz srednje i istočne Europe - Poljska, Mađarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Litva, Latvija, Estonija, Malta i Cipar - steći će potpisivanjem sporazuma status promatrača u Europskoj uniji, da bi 1. svibnja 2004. godine postale i punopravnim članicama Unije.

"Ovo je povijesni trenutak jer sada konačno prevladavamo podjelu europskog kontinenta na dva bloka uzrokovanu drugim svjetskim ratom", rekao je Simitis. "Ovaj uspjeh pred nas stavlja nove obveze u izgradnji mira i demokracije", rekao je Simitis, dodajući da se pred nama nalazi "budućnost mira i solidarnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grčki domaćini izabrali su za mjesto potpisivanja Attalosovu stou, antičku građevinu u podnožju Akropole, kako bi i simbolički, na mjestu na kojem je u 6. stoljeću prije Krista stvoren koncept moderne demokracije, naglasili međuovisnost širenja Unije i širenja demokracije.

Svečanost potpisivanja trebala bi trajati nešto više od dva sata, a predviđeno je da predstavnici svih 25 zemalja - deset novih i 15 sadašnjih članica EU - abecednim redoslijedom održe trominutne govore i zatim svečano potpišu sporazum.

Povodom potpisivanja sporazuma, sudionici Atenskog summita prihvatili su "Atensku deklaraciju" u kojoj su ocijenili da je proširenje Unije povijesni događaj i jedinstveno postignuće. "Sporazum pokazuje našu zajedničku odlučnost da se okončaju stoljeća sukoba i prevladaju nekadašnje podjele na kontinentu", navodi se u deklaraciji. "Ova unija pokazuje našu želju da krenemo u novu budućnost utemeljenu na suradnji, poštivanju različitosti i međusobnom razumijevanju", ističe se u deklaraciji.

Do svibnja sljedeće godine sporazum o pristupanju trebali bi ratificirati parlamenti deset novih članica te parlamenti 15 sadašnjih članica EU. Ako neka od budućih članica do tada ne ratificira sporazum, ona u svibnju neće postati punopravnom članicom Unije, a ako pak neka od zemalja članica ne ratificira sporazum, to bi ugrozilo cijeli proces proširenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara