Atentat na Baliju: Zatražena još jedna smrtna kazna

INDONEZIJSKO tužiteljstvo zatražilo je u ponedjeljak smrtnu kaznu za muškarca koji je neizravno sudjelovao u atentatu na Baliju gdje su u listopadu 2002. godine 202 osobe ubijene eksplozijom razorne bombe.

Indonežanin Ali Ghufron, zvani Muklhas, optužen je da je odobrio i finacirao taj napad.

Mukhlasa drže jednim od operativnih šefova skupine Jamaah Islamiyah (JI), kojoj je cilj uspostaviti islamsku državu na dijelu jugoistočne Azije, a sumna se da je povezana s terorističkom mrežom al-Qaidom.

Mukhlasa smatraju zapovjednikom operacija Džihada (svetog rata) u Indoneziji. On je sudjelovao u pripremi atentata i odredio svotu od 35.000 dolara za organiazciju.

Prema jednome pripadniku Jamaahe Islamiyahe taj je novac skupini darovala Al Qaida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Muklhas je izjavio da nije izravno sudjelovao u napadu, ali je priznao da je prebacio novac i da je moralno odgovoran zbog svog utjecaja na militante.

Kazao je da ne žali zbog krvoprolića na Baliju "jer su Židovi koji vode Sjedinjene Države i Izrael već objavili rat muslimanima".

Prvooptuženi za atentat na Baliju, Amrozi, indonezijski mehaničar, osuđen je na smrt 7. kolovoza i na tu je presudu uložio priziv.

Tužiteljstvo je već zatražilo smrtnu kaznu za još jednog od šefova napada Imama Samudru.

Indonezijska policija je uhitila 34 osobe osumnjičene da su bile umiješane u atentat na Baliju, najteži teroristički napad počinjen nakon rujanskih napada na Sjeidnjene Države 2001. za koji je osumnjičena al Qaida.

Osoba za koju drže da je "osmislila" atentat na Baliju, Indonežanin Hambali, uhićen je sredinom kolovoza na Tajlandu i izručen američkim vlastima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara