Atentat u Jeruzalemu: Najmanje 10 mrtvih, 50 ranjenih

NAJMANJE je deset osoba ubijeno a pedesetak ranjeno u samoubilačkom napadu izvedenom u autobusu u četvrtak ujutro u središtu Jeruzalema, javio je izraelski radio citirajući čelnika organizacije Magen David Adom (što je izraelski Crveni križ).

Vijest o samoubilačkom napadu prenijele su i agencije Associated Press te Reuters koji, pozivajući se na političke izvore, javlja da izraelski premiejr Ariel Sharon nije bio u svojoj službenoj rezidenciji u vrijeme napada na obližnji autobus u Jeruzalemu.

Eksplozija se dogodila u ulici Aza, blizu službene rezidencije premijera Sharona.

Gissin: Samoubilački napad opravdava izgradnju "sigurnosnog zida"

Samoubilački napad u Jeruzalemu opravdava izraelsko odbijanje da Međunarodnom sudu pravde (ICJ) prizna nadležnost u slučaju sporne izgradnje izraelskog "sigurnosnog zida" na Zapadnoj obali, kazao je glasnogovornik izraelskog premijera Ariela Sharona.

"Ovaj teroristički napad najbolji je argument koji možemo koristiti kako bi obranili sveto pravo Izraela na legitimnu obranu, zbog čega i gradimo taj zid", kazao je Sharonov glasnogovornik Raanan Gissin.

Osudama se pridružio i palestinski premijer Ahmed Korei.

"Ni jedna institucija ni zemlja na svijetu ne može nam dijeliti moralne lekcije o izgradnji zida nakon scena užasa iz Jeruzalema", rekao je Gissin.

Izraelska je vlada odlučila i službeno ICJ-u opovrgnuti nadležnost u slučaju izgradnje izraelskog "sigurnosnog zida", objavio je u četvrtak jedan izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izraelska vlada odlučila je u srijedu navečer usvojiti dokument koji su sastavili pravnici, a u kojem tvrdimo da ICJ nema nadležnost u vezi izgradnje zida", dodao je isti izvor.

Taj dokument, na 150 stranica, daje detaljan pregled pravnih objašnjenja kao i "sigurnosne razloge" koji su prisilili Izrael da izgradi "sigurnosni zid", koji bi, kada bude dovršen, trebao biti duži od 700 kilometara.

Vijeće sigurnosti UN-a u prosincu je prošle godine usvojilo rezoluciju kojom se od ICJ-a traži da se izjasni o pravnim posljedicama "sigurnosnog zida", čiju izgradnju UN osuđuje.

Prva rasprava trebala bi se održati 23. veljače u Den Haagu. Mišljenja ICJ-a nisu obvezujuća.

Razmjena zarobljenika nastavit će se unatoč atentatu s najmanje 10 mrtvih; palestinska vlast osudila napad

Razmjena zarobljenika, koja je počela u četvrtak između Izraela i šijitskog libanonskog pokreta Hezbollah nastavit će se "prema planu", unatoč samoubilačkom napadu na autobus u središtu Jeruzalema, kazao je izraelski čelnik za agenciju France Presse.

Palestinska vlast osudila je bombaški napad za koji se sumnja da ga je počinio palestinski samoubojica i pozvala na nastavak mirovnih pregovora s Izraelom.

"Izrael će poštivati sporazume i razmjena zarobljenika nastavit će se ", rekao je Raanan Gissin, glasnogovornik izraelskog premijera Ariela Sharona.

"Osuđujemo svaki napad uperen protiv civila bilo da se radi o Izraelcima ili Palestincima", rekao je palestinski ministar za pregovore Saeb Erekat.

Izvor fotografije: BBC

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara