Atentator na papu Ali Agca izašao iz zatvora

Atentator na papu Ali Agca izašao iz zatvora

MEHMET ALI AGCA, muškarac koji je 1981. godine u Vatikanu pokušao atentat na papu Ivana Pavla II., oslobođen je u četvrtak ujutro iz turskog zatvora nakon što je izdržao kaznu.

Turski mediji javili su da je Agca napustio zatvor u pratnji policije, koja ga je prebacila u vojni regrutni centar, gdje bi trebao obaviti liječničke preglede kako bi odmah mogao početi služiti obavezni vojni rok u turskoj vojsci.

Agca je za pokušaj atentata na papu Ivana Pavla II. odležao 19 godina u talijanskom zatvoru, a 2000. godine prebačen je u turski zatvor u Istanbulu na odsluženje druge kazne zbog pljačke i ubojstva.

Vatikan ne komentira Agcin izlazak

Sveta Stolica nije u četvrtak komentirala izlazak iz zatvora Alija Agce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo što dodati onome što smo izjavili prije nekoliko dana. Držanje Svete Stolice ostaje nepromijenjeno", komentar je Vatikana o izlasku Alija Agce, koji je pucao na Papu u Rimu 13. svibnja 1981.

Prije nekoliko dana je šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls izjavio da je Vatikan doznao za vijest da će Ali Agca biti pušten iz zatvora iz novinskih agencija i da "podržava odluku suda".

Talijanski list Repubblica u četvrtak objavljuje i razgovor s jednim od prvih sudaca istražitelja atentata na Papu, Ilariom Martellom, sada u mirovini, koji govori i o trećem hicu iz Agcina pištolja.

Naime, nije se znalo je li Agca pucao dva ili tri puta u Ivana Pavla II. Ilario Martella sada otkriva da je treća čahura pala u papamobil i da ju je pokupio netko iz Papine pratnje.

"Mi talijanski suci nismo o tome znali godinu dana. Papa je zatim odnio čahuru Gospi u Fatimu", kaže Martella i dodaje da još puno toga ostaje tajna, te da Agca na slobodi zasigurno neće govoriti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara