Atentator na papu izlazi iz zatvora

Atentator na papu izlazi iz zatvora

MEHMET ALI AGCA, turski terorist poznat po tome što je 1981. godine ustrijelio tadašnjeg papu Ivana Pavla II, će sutra, na svoj 48. rođendan, biti pušten iz zatvora.

Papa je atentat preživio, a Agca je za pokušaj ubojstva u Italiji osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Papa je svog nesuđenog ubojicu, koji je u međuvremenu iskazao kajanje za svoje nedjelo, godine 1983. posjetio u zatvoru, a poslije je s njim vodio redovnu korespodenciju.

U lipnju 2000. godine talijanski predsjednik Carlo Azeglo Ciampi je Agcu pomilovao i smanjio mu na kaznu na 20 godina. Po njenom isteku je Agca izručen Turskoj, gdje je prije atentata bio osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog ubojstva Abdija Ipekcija, ljevičarskog novinskog urednika.

Agca, koji se u mladosti bavio sitnim kriminalom i krijumčarenjem preko tursko-bugarske granice, krajem 1970-ih je postao članom turske desničarske organizacije "Sivi vukovi".

No, njegov boravak u Sofiji, koja je tada bila članicom sovjetskog bloka, za mnoge je ključni dokaz kako je iza atentata zapravo stajala bugarska tajna služba, odnosno sovjetski KGB, neraspoložen zbog podrške koju je Ivan Pavao II davao antikomunističkom sindikatu "Solidarnost" u Poljskoj. Agca je kasnije u zatvoru tvrdio da su mu Bugari ponudili 3 milijuna tadašnjih njemačkih maraka kao nagradu za uspješno izvršeni atentat.

Zbog navodne umiješanosti u atentat, zajedno s Agcom je bio uhićen i Sergej Antonov, jedan od službenika bugarskog veleposlanstva u Italiji, ali je na suđenju oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Agca je na samom suđenju dao niz kontradiktornih izjava te stvorio materijal za cijeli niz teorija zavjere. Mnogi teoriju o tzv. "bugarskoj vezi" pripisuju utjecaju CIA-e kojoj je u interesu bilo da ocrni Sovjete.

Sam Agca je prošle godine izjavio kako piše knjigu o atentatu. U njoj se, navodno, spominje kako je pomoć primao od "određenih krugova u Vatikanu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski sud je, odlukom da se Agca pusti sutra, prihvatio zahtjev Agcinog odvjetnika za uvjetnim puštanjem, koji je podnešen 2004. godine.

Turska agencija Anatolia, pak, tvrdi da će Agca odmah nakon puštanja biti unovačen u tursku vojsku, jer u mladosti nije imao reguliranu vojnu obvezu.

Vatikan prihvaća odluku o puštanju Agce na slobodu

Sveta Stolica prihvaća odluku turskog suda o oslobađanju Mehmata Alija Agce, koji je u pokušaju atentata 1981. godine teško ranio papu Ivana Pavla Drugog, priopćio je u nedjelju navečer vatikanski glasnogovornik Joaquin NavarroValls.

"Sveta Stolica u slučaju problema pravne naravi prepušta odluku sudu koji je za to nadležan." - kaže se u službenom priopćenju.

Vatikan je, dodaje se u priopćenju, za tu odluku doznao iz agencijskih vijesti.

D.A., Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara