Atmosfera linča: Kruži popis navodnih zlostavljača dječaka koji se ubio, prijete im smrću i batinama

Atmosfera linča: Kruži popis navodnih zlostavljača dječaka koji se ubio, prijete im smrću i batinama

Screenshot: YouTube/ Al Jazeera

NAKON što su otkriveni stravični detalji o zlostavljanju 14-godišnjeg dječaka Mahira Rakovca iz BiH, koji si je oduzeo život skočivši sa osmog kata zgrade, pokrenuta je nekoliko javnih inicijativa za rješavanja problema vršnjačkog nasilja, izmjene postojećih zakona u BiH koji definiraju postupanje s maloljetnicima u kaznenom postupkju, predloženo je niz mjera. No, dio javnosti na internetu odlučio je uzeti stvari u svoje ruke, piše Slobodna Bosna.

Društvenim mrežama počeo je kružiti popis na kojem se nalazi šest imena djece za koju, oni koji ga dijele, tvrde da su navodno sudjelovali u zlostavljanju dječaka. Sve je "začinjeno" komentarima o tome kako ih treba ubiti, objesiti, a spominje se i niz "odgojnih mjera". Djeci prijete i na njihovim Facebook profilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na Facebook stranici "Pravda za Mahira" objavljena je obavijest o navedenom.

"Poštovani,

Članovi ove grupe su nam počeli dostavljati i javno objavljivati imena učenika koji su po njihovim navodima uključeni u zlostavljanje Mahira. Ovim putem ih MOLIMO, ali i sve ostale koji imaju detalje o zlodjelima koja su učinjena nad Mahirom, da HITNO odu u pvu policijsku stanicu i daju svoju izjavu, jer jedino je to ispravan način. Pisanje imena učenika po grupi i drugim internet portalima je pogrešan način, te ih molimo da to ne rade. Ukoliko želite da djelujete ispravno i moralno prihvatljivo, NEOPHODNO je da izjavu date nadležnim organima vlastima, u suprotnom djelujete kao saučesnici.
Članovima porodice su poznata imena zločinaca, ali ih nisu javno objavljivali! Ono što su oni uradili je odlazak u policiju i davanje izjave. Isto pozivamo i vas da učinite!
Administratori grupe neće niti potvrditi niti demantovati pomenuta imena, obzirom da je ispitivanje u toku, a vas koji imate saznanja MOLIMO da doprinesete PRAVDI ZA MAHIRA i date izjavu u nadležnim organima."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara