AUA tužio OMV Europskoj komisiji

AUSTRIJSKI zrakoplovni prijevoznik AUA potvrdio je u utorak da je prijavio austrijsku naftnu grupu OMV Europskoj komisiji, obrazloživši taj potez tvrdnjom da zbog njegova monopola na prodaju kerozina godišnje trpi gubitak od 35 milijuna eura.

"Podnijeli smo tužbu Bruxellesu u ponedjeljak navečer a tražimo i naknadu štete za ranije troškove", potvrdio je šef AUA-e Alfred Oetsch, podsjetivši da je talijanskim naftnim kompanijama nedavno zbog previsokih cijena kerozina sud odredio plaćanje kazne od 315 milijuna eura.

AUA tvrdi da se OMV pri utvrđivanju cijena poziva na veleprodajne cijene na rotterdamskom tržištu goriva iako se proizvodi zapravo isporučuju iz Trsta. Naime, zbog znatnog smanjenja troškova logistike kompanije su osnovale mediteransko tržište nafte MED, a razlika iznosi oko 25 milijuna eura godišnje, podsjeća Oetsch.

Nadalje, OMV-ovi troškovi logistike i marže dvostruko su do trostruko viši u austrijskom Schwechatu nego u ostalim zračnim lukama te bi AUA prošao 15 posto povoljnije kada bi na svoju ruku uvozio kerozin vlakom iz 500 kilometara udaljene južne Njemačke, upozoravaju u austrijskom prijevozniku, procjenjujući dodatne troškove na ime logistike i marži na osam milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OMV je pak posredstvom glasnogovornice Bettine Gneisz odbacio sve prigovore. OMV ne strahuje od eventualnog postupka pred europskim sudom budući da nije upleten u tajno dogovaranje cijena, tvrde u austrijskoj naftnoj kompaniji.

Poseban začin navedenom sporu daje činjenica da su obje kompanije, AUA i OMV, dijelom u vlasništvu države. Naime, austrijski državni holding za industriju OEIAG vlasnik je 39,7 posto AUA-e i 31,5 posto OMV-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara