Aukcija za bežičnu mrežu okončana sa 19,59 milijardi dolara

Aukcija za bežičnu mrežu okončana sa 19,59 milijardi dolara

VELIKA aukcija za bežičnu mrežu napokon je okončana maksimalnom ponudom od 19,59 milijardi dolara, ali novi vlasnik 700-megahertzne mreže još nije poznat javnosti.

Američka savezna komisija za komunikacije zatvorila je natječaj koji je prošao čak 261 krug nakon gotovo osam tjedana borbe. Postignuta cijena od 19,59 milijardi dolara govori puno o značenju tih 700MHz za budućnost komunikacije, iako su predviđanja analitičara za cijenu te mreže bila maksimalno oko 10 milijardi dolara. 

Na natječaju su mogle sudjelovati pojedinačne tvrtke ili u konzorciju s drugim tvrtkama, a neki od poznatijih sudionika su AT&T, Verizon Wireless, Google, Cablevision, MetroPCS, Wireless, Qualcomm, US Cellular. Također, Microsoftov suosnivač Paul Allen kandidirao se za koncesiju preko ograničenog partnerstva u Vulcan Spectrumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aukcija je započela 24.siječnja iako je krajnji rok za izražavanje interesa bio 3. prosinca 2007. Bežični spektar bloka C savršeno je sredstvo za poticanje otvorenije konkurencije na ionako uzdrmanom tržištu.

Nepoznati novi vlasnik bežičnog spektra može započeti s korištenjem te mreže tek početkom 2009. godine kada će se televizijski program u potpunosti emitirati putem digitalnih signala.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara