Auschwitz: vojnici Crvene armije sjećaju se užasnih scena

Šezdeset godina je prošlo ali vojnici sovjetske Crvene armije koji su oslobodili koncentracijski logor Auschwitz, još se točno sjećaju užasnih scena koji su ih dočekali a "koje nitko nije očekivao".

Vojnici Crvene armije ušli su 27. siječnja 1945. godine u koncentracijski logor Auschwitz, gdje su nacisti pogubili više od milijun i pol osoba, većinom Židova.

Jedan od zapovjednika Crvene armije Genri Koptev bio je među prvim vojnicima koji su 27. siječnja prije 60 godina ušli u nacistički logor smrti.

"Nitko nije očekivao takav užas. Na velikom trgu vidjeli smo nekoliko tisuća osoba, ali nije bilo moguće razlikovati muškarce od žena, stare od mladih: radilo se o ljudskim bićima prozirne kože i ugašenih očiju. Oni su se istovremeno smijali i plakali", priča Koptev.

Šok je bio time veći što mladi ruski vojnici nisu bili upozoreni na scene koje su ih očekivale.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidio sam dvoranu s hrpama ljudske kose, drugu prepunu naočala. Zatim sam ušao u dvoranu s tuševima. Ali tek sam tijekom suđenja u Nuernbergu shvatio čemu su ti tuševi služili", rekao je Koptev.

"Nikada nisam uspio shvatiti kako je ljudski mozak mogao sve to zamisliti i napraviti", kazao je Koptev.

Koptev će, zajedno s drugim preživjelim vojnicima Crvene armije koji su oslobodili logor, kao i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, 27. siječnja biti nazočan na ceremoniji obilježavanja 60. godišnjice oslobođenja Auschwitza.

(Hina) xnab ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara