Australci na izborima: Prvi rezultati govore o vodstvu laburista

Australci na izborima: Prvi rezultati govore o vodstvu laburista

Foto: FAH

PRVI rezultati parlamentarnih izbora u Australiji pokazuju prednost laburista predvođenih Billom Shortenom, a aktualni se konzervativni premijer Malcolm Turnbull pribojava da bi mu tijesan rezultat onemogućio potrebnu većinu za provedbu važnijih gospodarskih reformi, javljaju u subotu agencije.

Birališta su se zatvorila u istočnim državama Australije, a u ostatku zemlje bit će otvorena još dva sata zbog vremenske razlike. Oko 15,6 milijuna birača bilo je pozvano na birališta da odluči o 150 članova Zastupničkog doma i 76 senatora. Glasovanje je u Australiji obavezno.

Prvi rezultati pokazuju trenutnu prednost laburista od tri posto i ako se to održi laburistima će pripasti 62 mjesta u parlamentu, a koaliciji predvođenoj konzervativnom Liberalnom strankom 63 mjesta u parlamentu. Da bi osvojili vlast laburisti bi morali ostvariti prednost od četiri posto. Raspoloženje u laburističkom stožeru u Melbournu je živnulo nakon što u državi Viktoriji za sada imaju 16 mjesta, jednako kao suparnici. Laburisti smatraju da su dobili snažniju potporu zbog plana koalicije desnog centra da smanji sredstva za obrazovanje, a biračima očito nije sjeo niti njihov navodni "meki" pristup reformi bankarskog sektora.

Vođa koalicije desnog centra iznudio je izbore raspuštanjem oba doma parlamenta u svibnju, optužujući beskompromisne neovisne zastupnike u gornjem domu, Senatu, za blokiranje reformi. Turnbull je u petak rekao da se manjim strankama, potencijalnim koalicijskim partnerima laburista u lijevom centru, ne može vjerovati kada je posrijedi oporavak gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzervativni čelnik ocijenio je da će ishod izbora biti tijesan i pozvao birače da ne budu "kavaliri". Njegova koalicija suočena je s golemim izazovom laburista, neovisnih kandidata i manjih stranaka poput Zelenih koji bi mogli osvojiti dovoljno mandata da odrede omjer snaga u Senatu ili da dovedu do formiranja manjinske vlade u donjem domu.

Na ishod izbora mogla bi utjecati i nova stranka senatora Nicka Xenophona, kao i stranke krajnje desnice poput Jedne nacije Pauline Hanson poznate po protuimigrantskoj i protumuslimanskoj politici.

Kako javlja BBC, laburisti su ostavili snažan dojam i sada imaju 55 mjesta u donjem domu parlamenta. Mjesta su osvojili u Tasmaniji, Novom Južnom Walesu i Queenslandu.

U Queenslandu je, mađutim, iako nije osvojila zastupničko mjesto, snažno nastupila stranka Jedna nacija. Za sada je, kako se čini, stranka Pauline Hanson osigurala dva mjesta u Senatu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara