Australci od hrvatske policije očekuju rezultate istrage oko slučaja Britt Lapthorne

Australci od hrvatske policije očekuju rezultate istrage oko slučaja Britt Lapthorne

AUSTRALSKI mediji i dalje pozorno prate slučaj pokojne Britt Lapthorne, čiji su posmrtni ostaci pregledani od strane australskog mrtvozornika. Njegovo je izvješće poslano dubrovačkoj policiji od koje se očekuju daljnji postupci sa ciljem utvrđivanja okolnosti pod kojima je Britt Lapthorne umrla.

ABC online piše da je Brittin otac, Dale Lapthorne, šokiran viješću da je netko već registrirao online domenu brittlapthorne.com i to za vrijeme dok se njegova kćer još vodila na popisu nestalih osoba.

Nakon osnivanja Fundacije Britt Lapthorne, kojoj je cilj prikupljanje sredstava za pomoć nestalim Australcima u svijetu, jedna je suradnica Fundacije htjela registrirati online domenu kako bi osnovni podaci o fundaciji bili dostupni na internetu. Međutim neugodno se iznenadila kada je doznala da je domena već "zauzeta".

Dale Lapthorne za to nije znao sve dok nije doznao od novinara ABC-a. "Muka mi je od ljudi koji gledaju samo na osobnu korist i to u vrijeme dok tražimo neku vrstu socijalne odgovornosti i pokušavamo pomoći ljudima. To je prestrašno", rekao je Lapthorne.

Dubrovačka policija obećala nastavak istrage

Sydney Morning Herald javlja da australsko Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine putem australske ambasade u Zagrebu nastavlja s pritiskom na hrvatsku policiju od koje se očekuje rasvjetljavanje okolnosti nestanka i smrti Britt Lapthorne. List piše da dubrovačka policija slučaj i dalje tretira kao kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australci nadu polažu u uvjeravanja dubrovačke policije koja je obećala nastavak istrage oko smrtnog stradavanja ili mogućeg ubojstva Britt Lapthorne. Australsko ministarstvo Lapthorneovima će ponuditi održavanje privatnih konzultacija na kojima bi se moglo razgovarati o osjetljivim pitanjima o kojima je nemoguće javno raspravljati.

Australski parlamentarac traži agilnije reakcije vlade

Dubrovačka policija proteklih se tjedana našla na udaru obitelji Lapthorne koja smatra da nije dovoljno učinjeno na rasvjetljavanju slučaja. Policiji u prilog ne ide ni činjenica da je na inicijalnu informaciju o nestanku Britt Lapthorne policija odgovorila kako je riječ o odrasloj osobi koja ima pravo na slobodu kretanja te se, s obzirom na to da od vremena njenog nestanka nije prošlo puno vremena (riječ je prvom kontaktu između policije i australske ambasade koji je ostvaren 19. ili 20. rujna - op.a.), ne može puno toga učiniti.

Međutim, parlamentarni zastupnik u Australiji Steve Fielding, smatra da australska vlada nije učinila sve što je bilo u njenoj mogućnosti te traži neovisnu istragu o postupanju vladinih dužnosnika u slučaju.

Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine brani se pak da je učinjeno sve što se s australske strane moglo učiniti da se pokrene potraga za nestalom Britt Lapthorne. Fielding pak vjeruje u suprotno te inzistira da vlada unaprijedi postupke koje poduzima prilikom asistiranja u potrazi za nestalim Australcima u svijetu.

R.I.
Foto: Facebook

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara