Australcu 20 godina zatvora zbog terorističke zavjere

AUSTRALAC pakistanskog podrijetla Faheem Khalid Lodhi osuđen je u srijedu na 20 godina zatvora zbog zavjere kojoj je cilj bio napad na dalekovodnu električnu mrežu.

Sudac Anthony Whealy je kazao da je zavjera bila u "preliminiranoj fazi", ali da je stroga kazna potrebna jer Lodhijevo djelovanje "pokazuje namjeru da izvede strašan teroristički napad ili napade u Australiji".

Sud je 36-godišnjeg Lodhija osudio na 20 godina kazne zbog ispitivanja o kemikalijama koje se mogu koristiti za izradu eksploziva. Osuđen je i na deset godina zatvora jer je kupio mapu dalekovodne električne mreže i jer je imao priručnik na urdu jeziku o terorističkim tehnikama. On će te dvije kazne odslužiti paralelno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lodhijev je slučaj prvi koji je pao pod sporni antiteroristički zakon u Australiji koji su usvojen kao odgovor na napade 11. rujna u SAD-u. Zakone su osporavale civilne udruge ističući da je za izricanje okrivljujuće presude sada potrebno mnogo manje dokaza.

Lodhi, koji je imigrirao u Australiju 1998. godine, tvrdio je da je nevin, da nikoga nije htio ubiti ili uništiti kakvu imovinu i da je njegov interes za kemikalije isključivo bio poslovne prirode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara