Australija: 2005. bila je dosad najtoplija godina

Australija: 2005. bila je dosad najtoplija godina
GODINA 2005. bila je dosad najtoplija godina u Australiji, pokazuju službeni podaci objavljeni u srijedu zbog kojih će australska vlada morati ponovno razmotriti odluku da ne potpiše protokol iz Kyota o smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Prosječna godišnja temperatura u Australiji je 2005. bila za 1,09 Celzijeva stupnja viša od temperature zabilježene 1961. i 1990., objavio je Meteorološki ured u godišnjem izvješću. To znači da je 2005. godina bila "najtoplija otkako su se 1910. počela provoditi istraživanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sporazum potpisan u Kyotu 1997. vrijedi od veljače prošle godine, a njime se industrijskim zemljama koje su ga potpisale (39) nameće obveza smanjenja emisije stakleničkih plinova. Australija i Sjedinjene Države dosad su ga odbijale potpisati.

Nakon objavljivanja meteorološke statistike ministar okoliša Ian Campbell istaknuo je da su "klimatske promjene uznemirujuće", ali je napomenuo da protokol iz Kyota nije pravo rješenje "jer se ne odnosi na zemlje u razvoju".

"Kyoto isključuje većinu emisija u svijetu i pokriva samo trećinu planeta, a nama treba nešto što će uključiti cijeli svijet", rekao je Campbell.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara