AUSTRALIJA ĆE IZVOZITI DIVLJE DEVE NA BLISKI ISTOK

Australski izvoznici odsad će izvoziti deve u zemlje Bliskog istoka, koje su i bile prvotno stanište tih "brodova pustinje". L

Član uprave Središnje australske udruge za deve (CACIA) rekao je da se na te životinje počelo gledati kao na štetočine koje će se morati odstrijeliti ako se od njih ne razvije unosna industrijska grana. "Nitko međutim to ne želi", rekao je Peter Seidel, objasnivši da ta mjera osim što je skupa, ne bi naišla na javno odobravanje.

Deve su prvi put dopremljene u Australiju u četrdesetim godinama 19. stoljeća, jer su istraživačima trebale kao transportno sredstvo. Sada u australskom bušu slobodno luta više od 500.000 tih životinja. Seidel je kazao da divlje deve obitavaju jedino u Australiji. Istaknuo je da se na godinu izveze oko 10.000 deva vrijednih oko milijun i pol američkih dolara, uglavnom za prehranu. Očekuje se da će godišnji izvoz doseći 25.000 deva tijekom sljedećih nekoliko godina, nakon kolapsa bliskoistočnih tradicionalnih tržišta u Africi.

"U bliskoistočnim zemljama ima doduše deva, no one se upotrebljavaju za utrke ili ih posjeduju beduinska plemena u pustinji, te se tradicionalno uvoze iz Afrike, primjerice iz Sudana ili Somalije", rekao je Seidel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je kako su izvoznici prvotno eksperimentirali s devinim proizvodima poput kreme za lice i balzama za kosu, koji se dobivaju iz masnoće iz devine grbe, međutim sada se usredotočuju na izvoz živih deva i gotovih paketa mesa za muslimanske zemlje.

Australija je najprije izvozila u Brunei i Maleziju, ali sada tržištem dominira Bliski istok. Kako je rekao Seidel, zemlje s najvećim uvoznim potencijalom su Egipat i Saudijska Arabija. Najvažniji cilj naše organizacije, istaknuo je, jest otvoriti halal klaonice i mesnice na Sjevernom teritoriju odakle bi se proizvodi od devina mesa

mogli slati na muslimanska tržišta širom svijeta.

(Hina) xbvoj ybcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara