AUSTRALIJA NE PRISTAJE NA ZAHTJEVE OTMIČARA

Australski premijer John Howard u utorak je odbio pristati na zahtjev otmičara o povlačenju australskih vojnika iz Iraka, nakon što su u ponedjeljak navečer oteta dva Australca, te je dodao da vlasti pokušavaju utvrditi gdje se nalaze svi australski državljani na iračkom teritoriju.

Skupina "Brigade straha" objavila je u ponedjeljak navečer priopćenje u uporištu sunitskih pobunjenika u Samari, u kojem tvrdi da je otela dva Australca i dvije osobe iz država koje se nalaze na Dalekom istoku te da će ih pogubiti ako Australija ne povuče svoje vojnike iz Iraka.

Službena je Canberra najprije tvrdila da su svih 99 australskih državljana koji su prijavljeni u veleposlanstvu u Bagdadu sigurni i zdravi. No nakon jednodnevnih intenzivnih provjera, australski je premijer objavio da vlada nije bila u stanju stupiti u kontakt sa svim Australcima u Iraku.

"Tražim od osoba u Australiji koji u Iraku imaju svoje djelatnike, rodbinu ili prijatelje da pokušaju stupiti u kontakt s njima", kazao je Howard.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer ocijenio je kako u Iraku ima 20 australskih državljana u Iraku koji nisu prijavljeni u veleposlanstvu.

Australija u Iraku ima oko 850 svojih vojnika.

(Hina) xbis ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara