Australija: Novi sustav identifikacije putnika u zračnom prometu

AUSTRALSKA vlada testira novi sustav identifikacije dijelova lica koji se temelji na digitalnoj tehnologiji, a svrha mu je kontrola putnika u zračnim lukama u sklopu borbe protiv terorizma, izvijestilo je u četvrtak australsko ministarstvo za carinske poslove.

Novi australski sustav, koji se u toj zemlji koristi od studenoga 2002. pri kontroli djelatnika australskog prijevoznika Quantasa, bit će lansiran idući mjesec pod nazivom Smartgate.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojačane kontrole od 5. siječnja primjenjuju se i u SAD-u, no Australci tvrde da će njihov sustav omogućiti bržu i efikasniju kontrolu putnika. Po dolasku u Sjedinjene Države svi se strani posjetitelji koji stižu iz 115 međunarodnih zračnih luka fotografiraju te im se uzimaju otisci prstiju. Od toga su izuzeti državljani 27 zemalja EU-a i Australije.

"Naš sustav smanjuje vrijeme kontrole putnika sa 45 na 17 sekundi s 98-postotnom uspješnošću. Po tome smo u prednosti u odnosu na ostatak svijeta, što omogućuje brži protok putnika", rekao je dužnosnik ministarstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara