Australija objavila program zaštite velikog koraljnog grebena

AUSTRALSKI ministar za zaštitu okoliša David Kemp objavio je plan zaštite Velikog koraljnog grebena, najvećega živog organizma u svijetu, kojim će se stvoriti najveća svjetska mreža zaštićenih morskih područja.

"Novi sustav zabrane ribolova postavit će novi svjetski standard zaštite rtova i grebena", kazao je Kemp, dodajući da je Veliki koraljni greben "najveća australska prirodna znamenitost".

Oceanografi već dugo upozoravaju australsku vladu na moguće opasnosti za greben, poput sedimenata i otpadnih voda. Usto, obilje hranjivih tvari uništava mikroorganizme koji stvaraju nove koralje i služe kao hrana morskim zvijezdama koje su već uništile velika područja grebena. Velikom koraljnom grebenu prijete i klimatske promjene te rekreacijski i komercijalni ribolov.

Kempov plan proširio bi tzv. "zonu visoke zaštite" s 4,6 posto na približno 30 posto površine grebena, koji pokriva više od 345.000 četvornih kilometara sjeveroistočne obale Australije. U tim "zelenim zonama" bili bi zabranjeni ribolov i plovidba, a otvorene bi bile samo turistima i znanstvenicima.

Plan je rezultat više od 10.000 prijedloga mještana, ribara, turističkih agencija i organizacija za zaštitu okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Veliki koraljni greben sastoji se od 2.900 koraljnih grebena, 900 otoka, u njemu živi 1.500 vrsta riba, a znanstvenici ga smatraju najvećim svjetskim živim organizmom, a on je ujedno i glavno australsko odredište koje godišnje privlači više od milijun turista.

"Turističke organizacije sve su više svjesne potrebe za zaštitom okoliša, a naša komercijalna budućnost ovisi o očuvanju ovog područja", rekao je predstavnik udruge australskih turističkih organizacija.

Međutim, skupine ribara tvrde da će zbog provedbe ovakvoga plana biti izgubljen velik broj radnih mjesta.

Udruge za zaštitu okoliša, pak, jednoglasno hvale plan kao korak u pravom smjeru, a vođa stranke zelenih, senator Bob Brown, tvrdi da će se nakon povećanja zaštićenog područja grebena morati uvesti i mjere za rješavanje problema globalnog zagrijavanja i uništenja šuma jer i jedno i drugo ugrožava koraljne grebene.

(Hina) jšk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara