Australska dirigentica sprema se za prijelaz u hamburšku operu

KONTROVERZNA australska dirigentica Simone Young pregovara s Državnom operom u Hamburgu gdje bi trebala zamijeniti Inga Metzmachera na mjestu glazbenog ravnatelja, no još nije potvrđeno hoće li zaista biti tako, priopćili su izvori u petak.

"Točno je da Young vodi pregovore s Hamburgom, no još ništa nije dogovoreno", izjavila je njezina agentica Virginia Braden, dodajući da se idući krug pregovora očekuje u svibnju.

Young u prosincu ove godine napušta Australsku operu (Opera Australia) smještenu u najpoznatijoj svjetskoj opernoj kući u Sydneyju.

Upravni odbor Australske opere izazvao je nezadovoljstvo odlukom da se dirigentici ne obnovi trogodišnji ugovor uz objašnjenje da bi zbog toga opera pala u velike dugove.

Young, koja je poznata po svojim nastupima s Hamburškom filharmonijom, berlinskom Državnom operom, Operom u Koelnu, Bečkom državnom operom i Metropolitan operom u New Yorku, inzistirala je na izvedbama i gostovanjima koje si, prema riječima upravnog odbora, Australska opera jednostavno ne može priuštiti.

Metzmacher, čiji ugovor istječe krajem iduće godine, također se žalio na financijska ograničenja.

Australska opera prima godišnju državnu potporu od 101 milijun australskih dolara, što predstavlja svega petinu iznosa koji dobiva Državna opera u Hamburgu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara