Australska policija privela Kapetana Dragana

Australska policija privela Kapetana Dragana

AUSTRALSKA policija privela je u Sydneyu bivšeg zapovjednika srpskih paravojnih snaga Dragana Vasiljkovića (51), poznatijeg kao Kapetan Dragan, na temelju međunarodne tjeralice koju je protiv njega raspisala Hrvatska, objavila je njemačka novinska agencija DPA.

>>> Škare-Ožbolt: Očekivala sam uhićenje kapetana Dragana (20. siječnja)

>>> "Nećemo izručiti Dragana ako mu u Hrvatskoj prijeti smrtna kazna" (20. siječnja)

>>> Kapetan Dragan: U Hrvatsku se vraćam samo kao zapovjednik tenkovske brigade (11. siječnja)

>>> MUP raspisao međunarodnu tjeralicu za Kapetanom Draganom (11. siječnja)

>>> Pokrenuta istraga protiv kapetana Dragana (2. siječnja)

Vasiljković je uhićen 2500 tisuće milja dalje od svog doma u Perthu.

Nakon uhićenja Vasiljković se nakratko pojavio na sudu, gdje mu je određeno zadržavanje u pritvoru do 27. siječnja kada će biti saslušanje. Kako pišu australski mediji Vasiljković je tražio jamčevinu, no sudac Allan Moore ju je odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Australska Vlada će usko surađivati s hrvatskim vlastima kako bi osigurali da proces izručenja bude usklađen s australskim zakonima," poručio je glavni državni odvjetnik, Philip Ruddock, dodavši kako hrvatske vlasti imaju 60 dana da podnesu formalni zahtjev za izručenjem. Federalni sudac će, kad dobije zahtjev hrvatskih vlasti, odlučiti hoće li Vasiljković biti izručen.

Peter Bailey, profesor prava na Australskom sveučilištu, kazao je prenose svjetske agencije, da Australija mora razlučiti zašto Hrvatska traži izručenje Vasiljkovića, je li to zaista zato što je optužen za  genocid ili iz političkih razloga. "Najvažnije je saznati hoće li Vasiljkoviću biti suđeno pošteno" - kazao je Bailey. 

Ministarstvo unutarnjih poslova je početkom siječnja na nalog šibenskog istražnog suca raspisalo međunarodnu tjeralicu za Draganom Vasiljkovićem. Šibensko Županijsko državno odvjetništvo tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske Policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Tereti ga se zbog toga što su tijekom tog napada, protivno odredbama Ženevskih konvencija, oštećene i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano na bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara