Australska vlada: Assange u Švedskoj mora imati pošten tretman

Foto: AFP

AUSTRALSKA vlada očekuje da će Julian Assange imati pošten tretman ukoliko ga izruče u Švedsku. Napisao je to australski veleposlanik u pismu poslanom švedskom ministru pravosuđa. Podsjećamo, sud u Londonu idućeg tjedna trebao bi donijeti odluku o zahtjevu za izručenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Assange još nije optužen ni za kakav zločin, ali tužitelji u Švedskoj žele ga ispitati zbog dva odvojena slučaja silovanja i seksualnog zlostavljanja za koje ga se tereti. Osnivač WikiLeaksa je sve optužbe odbacio, te je uvjeren da će, ukoliko ga izruče u Švedsku, vrlo brzo završiti u američkom zatvoru.

"Ni najmanje ne sumnjam da ste svjesni svih detalja ovog slučaja, s obzirom da je bio vrlo eksponiran u međunarodnim medijima. Želim vam prenijeti očekivanja australske vlade da će Assange imati pošten tretman ukoliko ga se izruči Švedskoj", napisao je veleposlanik u Stockholmu Paul Stephens.

Švedski ministar pravosuđa Beatrice Ask za sada nije odgovorio na pismo. Međutim, švedski premijer Fredrik Reindeldt još je prošlog tjedna za TV4 izjavio da je "žalostan" načinom na kojeg su Assangeovi odvjetnici opisali pravosudni sustav u Švedskoj. Assangeov odvjetnik Geoffrey Robertson je, naime, otvoreno izjavio da njegov klijent neće u Švedskoj imati pošteno suđenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara