Australska vlada traži vraćanje Vasiljkovića u pritvor i njegovo izručenje Hrvatskoj

Tekst: I.M.
Foto: AFP

AUSTRALSKA vlada je od Vrhovnog suda zatražila promjenu odluke o puštanju Dragana Vasiljkovića, poznatog kao "Kapetan Dragan" na slobodu, kao i njegovo izručenje Hrvatskoj. Žalbu na odluke Saveznog suda u četvrtak je Vrhovnom sudu predalo australsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Iz ureda ministra Brendana O`Connora danas su izvijestili: "Žalba je predana u četvrtak. Australska vlada prihvatila je međunarodnu suradnju na području suzbijanja kriminala i optužbe za ratne zločine ozbiljno shvaća te želi osigurati da Australija ne postane sigurno utočište za potencijalne zločince".

Prerano se poveselio?

54-godišnji Vasiljković je po izlasku iz pritvora te u intervjuima koje je davao medijima često posljednjih dana isticao kako je "australska pljuska Hrvatskoj presuda od međunarodnog značaja". Vasiljković je samouvjereno govorio kako je njegov presedan osigurao da više ni jedna zemlja Hrvatskoj nikad više neće izručiti ni jednog Srbina. S obzirom na najnovija postupanja australskih vlasti - možda se i prerano poveselio.

Podsjetimo, suci australskog Saveznog suda su 2. rujna ove godine uvažili Vasiljkovićevu žalbu na odluku o izručenju jer su zaključili da postoji velika vjerojatnost da bi mu se u Hrvatskoj sudilo na temelju predrasuda samo zato što je po nacionalnosti Srbin! Štoviše, kako prenose australski mediji, Vijeće sudaca zaključilo je da postoji velika mogućnost da bi Kapetan Dragan mogao biti "kažnjen i zatvoren u Hrvatskoj samo zbog svoje nacionalnosti".

Kapetan Dragan je iz zatvora Parklea u Sydneyu pušten 4. rujna, nakon što je u pritvoru proveo više od tri i pol godine. Po izlasku iz pritvora je rekao da je "zgrožen načinom kako se prema njemu postupalo", ali je i pohvalio australski pravosudni sustav koji ga je oslobodio. Pred zatvorom su Vasiljkovića dočekali poklonici iz organizacije "Srbi za pravdu" koji su u svom današnjem priopćenju naveli kako Australija mora revidirati svoje ekstradicijske zakone: "Treba ozbiljno razmotriti ekstradicijske zakone i odredbe kako bi se osiguralo da australski državljani ne mogu provesti godine u zatvoru samo zato što ih neka strana zemlja, koja može biti vođena otvorenom nacionalnom diskriminacijom, želi ispitati o nekom slučaju".

Zapovjednik srpskih paravojnih jedinica za vrijeme Domovinskog rata, Dragan Vasiljković, u Sydneyu je kao australski državljanin Daniel Snedden uhićen 20. siječnja 2006. godine i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njima raspisala Hrvatska. Prema optužnici šibenskog Županijskog državnog odvjetništva, Vasiljkovića se tereti da je kao zapovjednik paravojne postrojbe, protivno Ženevskoj konvenciji, u lipnju i srpnju 1991. godine u kninskoj tvrđavi, gdje je tada bio smješten zatvor pobunjenih Srba, te u Bruškoj kod Benkovca u veljači 1993. zlostavljao i ubijao zarobljenike, pripadnike HV-a i Hrvatske policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara