Australski egiptolog: Tutankamonova kletva je mit

ZLOGLASNA Tutankamonova ´kletva mumijine grobnice´ samo je mit, ocjenjuje australski znanstvenik Mark Nelson u istraživanju objavljenom u petak u časopisu British Medical Journal.

Kletva je navodno bila uzrokom smrti mnogih koji su bili prisutni kad je prije 80 godina otvorena grobnica tog egipatskog faraona.

No Nelson u istraživanju pokazuje da je većina nazočnih prvom otvaranju grobnice 1922. doživjela duboku starost.

Nelson, koji radi na sveučilištu Monash u Melbourneu, tvrdi da su mit stvorile konkurentske novine koje su bile isključene iz pronalaska stoljeća kad su ekskluzivna prava bila dana londonskom Timesu.

Prema tvrdnjama arheologa Howarda Cartera koji je vodio tim koji je otkrio grobnicu, prilikom njezina otvaranja bilo je nazočno 25 zapadnjaka.

Kad je Carterov sponzor lord Carnarvon umro samo nekoliko tjedana nakon otvaranja grobnice, legenda o kletvi bila je rođena.

Ondašnje su novine pisale o tome kako je u grobu uklesana kletva da će ´smrt na brzim krilima doći svakome tko ugrozi kraljev mir´, iako o postojanju takvog natpisa nema službenih potvrda.

Kletva je proglašena krivom za cijeli niz smrtnih slučajeva - među kojima i za neke koji s grobnicom nisu imali gotovo nikakvu vezu - poput ugibanja Carterova kućnog ljubimca, kanarinca, kojeg je navodno progutala kobra na dan otvaranja grobnice.

Nelson je pronašao datume smrti svih prisutnih na otvaranju i ustanovio da je prosječna dob umrlih bila pristojnih 70 godina, s tim što je sam Carter doživio duboke šezdesete prije sasvim prirodne smrti.

´Ustanovio sam da nema dokaza da je nazočnost otvaranju grobnice, sarkofaga, lijesa ili odmatanju mumije skratila bilo čiji život´, rekao je Nelson za australski radio ABC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara