Australski liječnik želi uskratiti operacije pušačima

AUSTRALSKI je kirurg predložio da se pušačima uskrate manji kirurški zahvati, uz obrazloženje da je njihovo liječenje preskupo za zdravstvo.

U uvodniku objavljenom u Australskom medicinskom časopisu, Matthew Peters, šef odjela za bolesti grudnog koša u bolnici Concorde u Sydneyju, kazao je da je broj postoperativnih infekcija u pušača veći nego u nepušača, te da je njihovo liječenje sporije.

"Sustav javnog zdravstva zatrpan je zahtjevima i mora osigurati najbolje liječenje uz ograničena sredstva", kazao je liječnik.

"Pušenje prije manjeg kiruškog zahvata povećava rizik od infekcije i troši ionako nedovoljna sredstva zdravstvenog sustava", dodao je, kazavši da "društvo mora odlučiti je li to u redu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikotin i druge kemijske tvari iz cigareta usporavaju krvotok i zarastanje rane, zbog čega su pušači skloniji postoperativnim infekcijama i dišnim tegobama, tumači Peters.

Pušačima koji ne žele prestati pušiti uskratili bi se zahvati poput plastične operacije grudi i liftinga, kazao je liječnik.

Petersove su izjave izazvale negodovanje među kolegama koji se pozivaju na temeljna načela medicinske etike.

Liječnik koji pušaču uskrati potrebnu pomoć samo zato što puši prekršio bi osnovno ljudsko pravo na njegu i bio bi odgovoran za diskriminaciju, izjavio je Nicholas Tonti-Filippini, stručnjak za medicinsku etiku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara