Australski premijer: Terorizam treba uništiti u začetku

AUSTRALSKI premijer John Howard u ponedjeljak je izjavio kako smatra da terorizam treba uništiti u njegovu začetku, dodajući kako se to može ostvariti razmještajem australskih policajaca u susjednim zemljama te, ukoliko bude potrebno, preventivnim akcijama u inozemstvu.

"Mislim da terorizam treba sasjeći u njegovu začetku. To znači da na terenu moramo imati ljude koji će surađivati s lokalnom policijom kako bi se spriječilo da ovaj problem stigne do nas u Australiji", rekao je Howard u programu državnog radija. "Naša je filozofija - držati terorizam podalje od Australije", kazao je.

U zemlji je u tijeku kampanja za parlamentarne izbore koji će se održati 9. listopada. Jedna od njezinih glavnih tema je pitanje sigurnosti u zemlji, a postalo je posebno aktualno nakon napada 9. rujna na australsko veleposlanstvo u Džakarti kada je poginulo devet osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema Howardovu projektu koji bi trebao biti podmiren u predstojećih pet godina te stajati oko 100 milijuna australskih dolara (70 milijuna USD) Australci bi osnovali šest novih policijskih ekipa od kojih bi dvije trebale biti smještene u inozemstvu.

Riskirajući moguće nezadovoljstvo zemalja susjednih Australiji, John Howard je ponovno istaknuo kako se neće libiti u pokretanju preventivnih napada na terorističke baze u inozemstvu, "naravno ukoliko to bude potrebno".

"Ako ne postoji alternativa, spreman sam odlučiti se za sljedeći korak, a to je da sami učinimo nešto što će spriječiti eventualni napad na Australiju", zaključio je Howard.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara