Australski premijer: Zapečačena sudbina krijumčara u Singapuru

NIŠTA više ne može spasiti Australca optuženog za krijumčarenje droge koji bi trebao biti pogubljen u Singapuru idućeg tjedna, izjavio je u srijedu australski premijer John Howard dok sve više Australaca poziva na bojkot tvrtki povezanih s tim gradomdržavom.

Howard je rekao da vješanje 25-godišnjeg Nguyen Tuong Vana, kojeg je sud u Singapuru osudio na smrt zbog krijumčarenja 400 grama heroina iz Kambodže, može zaustaviti samo vlada te države.

Odvjetnici 25-godišnjeg mladića zamolili su u ponedjeljak australsku vladu da slučaj prijavi Međunarodnom sudu pravde, no Howard kaže da taj sud nije nadležan i nema smisla majci Nguyena davati lažne nade.

Ona je zajedno s njegovim bratom blizancem u utorak posjetila Nguyena u singapurskom zatvoru. Australija je službeno objavila da je Nguyen nosio drogu kako bi pomogao bratu vratiti zajam.

Od vlade Singapura zatražila je pomilovanje jer je surađivao u istrazi i pristao biti svjedok u daljnjem postupku.

Iako je Howard odbacio prijedlog da se Singapuru zbog tog sučaja uvedu sankcije, australske udruge za zaštitu ljudskih prava pozivaju na bojkot tvrtki iz te države.

Howard je najavio da će slučaj istaknuti na sastanku šefova država Commonweltha koji se ovoga tjedna održava na Malti.

(Hina) xbcav ybcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara