Australski Vrhovni sud dopustio Hrvatskoj žalbu na izručenje Kapetana Dragana

Australski Vrhovni sud dopustio Hrvatskoj žalbu na izručenje Kapetana Dragana

Tekst: J.D.
Foto: AFP


AUSTRALSKI Vrhovni sud dopustio je hrvatskoj Vladi da se žali na odluku saveznog suda prema kojoj se Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, ne može izručiti Hrvatskoj da bi bio ispitan oko svoje uloge u ratnim zločinima.

Hrvatska vlada, kojoj u ovom slučaju asistira australska, navela je kako je odluka saveznog suda po kojoj Kapetan Dragan u Hrvatskoj ne bi mogao imati pošteno suđenje pogrešna, a unatoč prigovoru njegovih odvjetnika da je žalba "apstraktna", sud je odlučio hrvatskoj vladi dopustiti podnošenje žalbe.

Ratni zločin

Po australskom zakonu o izručenju, optuženik može biti izuzet od izručenja ukoliko bi ga to izručenje dovelo u položaj u kojemu bi bio tretiran s predrasudama, te bi mu zbog rase, religije, nacionalnosti ili političkih stavova bila oduzeta sloboda. U rujnu je savezni sud stoga odlučio kako srpski vojnici na hrvatskim sudovima nisu dobili jednak tretman kao hrvatski, te bi kapetan Dragan, ako ga se osudi, dobio veću kaznu nego neki Hrvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska će vlada u svojoj žalbi navesti kako je takva odluka pogrešna, te kako je olakšavajući faktor koji su dobivali hrvatski vojnici nevažan za njegov slučaj.

Kapetan Dragan bio je tijekom Domovinskog rata zapovjednik srpske paravojne postrojbe Crvenih beretki. Hrvatska ga želi ispitati o navodnom naređivanju i počinjenju ratnog zločina mučenja u Srpskoj Krajini. On je demantirao optužbe.

Ne ide mu najbolje

Prije dva mjeseca je Dragan izgubio slučaj u kojemu je tužio Nationwide News, izdavača novina The Australian, za klevetu. Vrhovni sud Novog Južnog Walesa tada je ustvrdio da je Dragan tijekom rata počinio zločine silovanja i mučenja, te da je priznao kako je sudjelovao u masakru civila.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba Alfa, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik postrojba za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske postrojbe JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara