Austrija će na istoku pojednostavniti graničnu kontrolu nakon širenja EU

KONTROLA na istočnoj granici Austrije biti će nakon 1. svibnja i službenog proširenja EU pojednostavljena nakon što se četiri njena istočna susjeda pridruže Uniji, objavilo je u utorak ministarstvo unutarnjih poslova.

Umjesto sadašnjih odvojenih kontrola koju provode austrijski carinici i njihovi srednjoeuropski kolege, kontrola će se vršiti na "jednoj glavnoj točki". To znači da će graničari svoje kontrole vršiti zajednički, a putnici će se trebati zaustaviti samo jedanput.

Ministar unutarnjih poslova Ernst Strasser opovrgnuo je da će novi sustav na bilo koji način otvoriti granice kriminalcima. Upravo suprotno, biti će više sigurnosti, istaknuo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon 1. svibnja biti će uspostavljene kontrolne točke Europske unije na istočnim i južnim granicama novih država članica - novim vanjskim granicama proširene Unije.

Na austrijskim granicama primjenjivat će se pravila Schengenskog sporazuma iako se nove članice neće odmah pridružiti tom sporazumu po pitanju unutarnje i vanjske sigurnosti. Stoga će biti provođene pažljive provjere.

Prema Strasserovim riječima, cilj je postići bržu propusnost granica uz održavanje sigurnosnih standarda. Kao što će postojati samo jedna kontrolna točka tako će postojati i odvojene trake za građane EU, koji će biti podvrgnuti jednostavnijoj kontroli na austrijskoj granici na temelju Schengenskog sporazuma.

Ove mjere vrijedit će od 1. svibnja na prijelazima prema Sloveniji (Spielfeld), Mađarskoj (Nickelsdorf), Slovačkoj (Kittsee) i Češkoj (Wullowitz).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara