Austrija još traga za žrtvama tsunamija

SUDBINA 661 austrijskog državljanina u kriznim područjima jugoistoka Azije i dalje je nepoznata. Samo u Šri Lanki i Tajlandu 443 osobe smatraju se nestalima i za njima se još traga, dok je deset Austrijanaca izgubilo život, potvrdila je u utorak austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

U trenutku jakog potresa i plimnog vala u azijskim zemljama bilo je oko 2000 Austrijanaca od kojih su se mnogi vratili u Austriju a među njima i austrijski ministar financija Karl Heinz Grasser.

"Strahuje se da bi broj žrtava tsunamija, iz Austrije, mogao biti oko 400", rekao je sinoć za Austrijsku radio-televiziju austrijski kancelar Wolfgang Schuessel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Saveznoj austrijskoj vladi upućuju se kritike da izdvaja velika financijska sredstava za reklame u novinama u kojima hvali svoj rad u provedbi mirovinske i porezne reforme i drugo. Ističe se da samo jedna reklama stoji od 15 do 30 tisuća eura, pa se vladi preporuča da taj novac da žrtvama tsunamija.

Schuessel je odgovorio da je vlada izdvojila 7 milijuna eura, plus još jedan milijuna savezne austrijske pokrajine u akciji "susjed u nevolji" te da je od donacija prikupljeno 10 milijuna eura za postradala područja. .

Uz predstavnike mnogih karitativnih austrijskih organizacija koje su na kriznim područjima, austrijske oružane snage šalju ovih dana još 77 vojnika, koji donose pitku vodu i druge potrepštine u azijske zemlje.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ernst Strasser, koji je dao ostavku na tu dužnost malo prije Božića 2004., bit će koordinator pomoći i projekata obnove koji će se financirati iz Austrije u kriznim područjima jugoistoka Azije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara