Austrija: Klimtove slike zbog prijetnji skinute sa zidova muzeja

AUSTRIJSKI muzej odlučio je pohraniti u skladište pet vrijednih slika Gustava Klimta nakon aninimnih prijetnji da će biti uništene kako bi se spriječilo njihovo vraćanje Amerikanki koja tvrdi da su ih nacisti oteli njezinoj židovskoj obitelji.

Taj je potez predložilo Ministarstvo unutarnjih poslova zbog prijetnji dostavljenih elektronskom poštom, objavio je muzej Belvedere.

Kasno u petak, policija je uhitila 50-godišnjeg Austrijanca kojeg je otkrila preko Internet providera. Glasnogovornik policije potvrdio je da je muškarac, čiji identitet nije objavljen, poslao prijetnju e-mailom.

Brojni posjetitelji muzeja ostali su u petak nemalo iznenađeni vidjevši da su slike skinute.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija je u petak objavila kako je spremna prihvatiti odluku arbitražnog suda i odreći se vlasništva nad slikama u korist Marie Altmann, koja tvrdi da su ih nacisti oteli njezinoj obitelji. Vrijednost slika procijenjena je na 150 milijuna dolara.

Austrijska ministrica kulture Elizabeth Gehrer izjavila je kako njezino ministarstvo pokušava zadržati u Austriji barem dvije Klimtove slike, no odbacila je mogućnost kupnje budući da cijena djela "daleko premašuje" financijske mogućnosti austrijske države, čiji proračun za nabavu umjetnina za 2005. godinu iznosi 70 milijuna eura.

(Hina) xbcav ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara