Austrija: Koordinacijsko vijeće vlade raspravlja o štrajku

KOORDINACIJSKO vijeće austrijske vlade počelo je u poslijepodnevnim satima sjednicu o štrajku koji je zahvatio cijelu Austriju i o spornim mirovinskim reformama protiv kojih se prosvjeduje.

Sjednici je nazočan i koruški zemaljski poglavar Joerg Haider koji je u razgovoru za prvi program Austrijskog radija OERF rekao da se raspravlja o prijedlogu Slobodarske stranke (FPOE) da se usklade neka pitanja oko tzv. malih umirovljenika kojima bi prema novim odredbama mirovina bila manja od 1.000 eura. Slobodarska stranka smatra da se ta pitanja trebaju sada riješiti a ne tek 2007. godine.

Haider je također rekao da se radi o mirovinama političara oko kojih još ne postoji konsenzus. "Ako se ne postigne suglasje o tim pitanjima prijedlogu mirovinske reforme u najmanju ruku neće dati suglasje jedan dio zastupnika Slobodarske stranke u austrijskom parlamentu", kazao je Haider za austrijski radio.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog planiranog prijedloga mirovinske reforme austrijske Savezne vlade štrajka se danas diljem Austrije. Rasprava o tom pitanju trebala se održati sutra u austrijskom parlamenta, ali je zbog pritisaka odgođena.

U organizaciji Austrijskog saveza sindikata (OEGB) štrajkaju vozači vlakova, autobusa, tramvaja, javne službe, dijelom privatni sektor, u školama, na sveučilištima, pošti te na graničnim prijelazima.

Štrajk službenika na graničnim prijelazima trajat će do 24.00 sata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara