Austrija o ubojstvu Pukanića: Možda su srpski krugovi zaintersirani za bojkot pristupa Hrvatske EU

Austrija o ubojstvu Pukanića: Možda su srpski krugovi zaintersirani za bojkot pristupa Hrvatske EU

AUSTRIJSKA ministrica unutarnjih poslova Maria Fekter izjavila je u petak u Luksemburgu kako ne želi nagađati o tome hoće li najnovija umorstva u Hrvatskoj utjecati na pregovore o pristupu Hrvatske Europskoj uniji.

"Držat ću se po strani dok se detaljno ne razjasni pozadina, jer se u ovom trenutku ne zna tko stoji iza toga i s kojim ciljem", izjavila je Fekter spomenuvši i teoretsku mogućnost da su srpski krugovi zainteresirani za bojkot pristupa Hrvatske EU.

Njezina kolegica, ministrica pravosuđa Maria Berger, upozorila je na sigurnosne probleme u Hrvatskoj.

"Činjenica je da ova umorstva bacaju loše svjetlo na sigurnosnu politiku. Mislim da se neke stvari ovdje mogu popraviti. Za pristupne pregovore sad je dodatno važno da dobro funkcioniraju sustavi unutarnje sigurnosti i prije svega pravni sustav", navela je riječi austrijske ministrice pravosuđa austrijska novinska agencija APA.

Berger je podsjetila da se ni u Austriji sa stopostotnom sigurnošću ne može spriječiti "da se štošta dogodi" i pozvala da se s ocjenama događaja pričeka dok se "sazna je li kriva greška u sustavu".

Degert: Ubojstvo Pukanića ne bi trebalo utjecati na proces približavanja Hrvatske EU

Šef delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert najoštrije je osudio ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, ocijenivši da taj događaj ne bi trebao utjecati na proces pridruživanja Hrvatske EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Degert je izrazio mišljenje da posljednji događaji u zagrebu ne bi trebali ni utjecati na Izvješće o napretku Hrvatske koje bi trebalo biti objavljeno 5. studenoga, niti na plan završetka pregovora, jer se tim izvješćem ocjenjuje napredak RH u razdoblju od listopada 2007. do listopada 2008.

"Očito je da će se ti događaji uzeti u obzir, ali ne bi trebali utjecati na proces pridruživanja niti spriječiti hrvatski napredak", istaknuo je Degert.

Degert je pozvao hrvatske vlasti da istraže napade koji su se dogodili posljednjih tjedana u Zagrebu i privedu počinitelje pravdi, istaknuvši da je Europska komisija spremna da u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala pomogne na bilo koji način.

"Europska unija vjeruje u hrvatsku Vladu"

"Uvjereni smo da će hrvatska Vlada što prije pred sudom riješiti ubojstvo Ive Pukanića kako proces pridruživanja Europskoj uniji ne bi bio ugrožen", poručila je glasnogovornica Visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku i glavnog tajnika Vijeća EU-a Javiera Solanem Cristina Gallach i dodala kako će EU učiniti sve da podupre Hrvatsku u njenim naporima.

Gallach ističe kako je u ovom trenutku potrebna odlučna akcija hrvatskog državnog vodstva, ali kaže kako EU ima puno povjerenje u hrvatske čelnike.

J.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara