Austrija očekuje hrvatsku kandidaturu i pregovore početkom iduće godine

AUSTRIJSKI kancelar Wolfgang Schuessel i ministrica vanjskih poslova Benita FerreroWlander održali su u srijedu u Beču zajedničku konferenciju za novinstvo uoči predstojećeg sastanka Europskog vijeća 17. i 18. lipnja u Bruxellesu, na kojoj je izraženo uvjerenje da će Hrvatska na tom sastanku dobiti status kandidata i mogućnost početka pregovora s EU početkom sljedeće godine.

"Sigurno je najvažnije da Hrvatska dobije status kandidata i datum početka pregovora kako 1. siječnja 2005. mogla započeti pregovore s EU", rekla je austrijska ministrica Benita Ferrero-Waldner naglasivši da je to za Austriju od posebne važnosti.

"Uvijek smo se snažno i dosljedno zauzimali za pristup Hrvatske u europsku obitelj država i u osobnim kontaktima s hrvatskim kolegom Žužulom pratili provedbu reformi i podupirali mogućnost razvitka u Hrvatskoj", rekla je šefica austrijske diplomacije Ferrero-Waldner pred austrijskim i stranim novinarima u Beču.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da je važno da se zaključe pregovori EU i Bugarske. Glede Rumunjske, kako je kazala, pregovori još nisu gotovi - ostalo je još otvoreno sedam članaka te se očekuju pozitivni koraci u tom pravcu u drugoj polovici godine.

Austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel, govoreći o europskom ustavu za kojeg očekuje da se usvoji, ocijenio ga je kamenom temeljcem Europske unije 21. stoljeća.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara