Austrija: Sastanak o obeštećenju nekadašnjih prisilnih radnika

ROK ZA podnošenje zahtjeva za obeštećenjem bivših prisilnih radnika koji su tijekom Drugoga svjetskog rata radili na području Austrije produljen je do 31. prosinca 2003. godine, odlučeno je danas u Beču na sastanku upravnog tijela austrijskog Fonda pomirbe, zaduženog za isplatu odšteta.

"Rok za podnošenje zahtjeva za obeštećenjem (prvotno je bio do 23.rujna 2003.)... produljen je do 31. prosinca 2003.", rekao je predsjedajući Kuratorija austrijskog Fonda pomirbe Ludwig Steiner na konferenciji za novinstvo poslije sjednice tog tijela koja je sazvana na poziv austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela.

Kuratorij, upravno tijelo austrijskog Fonda pomirbe osnovanog 20. prosinca 2000. godine, čine od 23 člana - glavnog tajnika, 11 predstavnika javnog sektora i gospodarstva i 11 predstavnika koji zastupaju interese nekadašnjih prisilnih radnika u vrijeme nacističkog režima na teritoriju Austrije.

Ukupno je pozitivno riješen 104.061 zahtjev nekadašnjih prisilnih radnika iz pedeset država. Uglavnom onih koji su podnijeli izravni zahtjev Fondu za isplatu obeštećenja.

Na primjer, iz Ukrajine je bilo 38.574 slučaja, iz Poljske 19.497 iz Rusije 11.574, iz Srbije i Crne Gore 1697 itd.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozitivno su riješena i 944 slučaja iz Hrvatske i ne bi bilo čudno da do kraja roka dobijemo nekoliko stotina (novih) zahtjeva", rekao je glavni tajnik Austrijskog fonda pomirbe Richard Wotava.

Općenito ima još mnogo zahtjeva, koji još nisu riješeni, ali nakon temeljnih ispitivanja i to će se riješiti.

Na obeštećenje imaju pravo nekadašnji prisilni radnici koji dobiju jednokratni novčani iznos od 7.630,65 eura, a industrijski radnici 2.543,55 eura, prisilni radnici u poljoprivredi 1.453,46, djeca dobivaju isti iznos kao i njihovi roditelji, majke koje su djecu morale roditi u specijalnim klinikama za prisilne radnike ili majke koje su bile prisiljene nasilnim putem prekinuti trudnoću dobiju još dodatno 363,36 eura.

Odštetu mogu dobiti i nasljednici, ako je dotični prisilni radnik umro nakon 15. veljače 2000. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara